15 okt 2023 | Kunst, Nieuws, Uitgelicht

Fashion for God

Geschreven door Redactie

Museum Catharijneconvent – vanaf zaterdag 14 oktober 2023 t/m zondag 21 januari 2024.

Het schittert tijdens Fashion for God, de nieuwe tentoonstelling in Museum Catharijneconvent. Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door zalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Ontdek het bijzondere verhaal achter deze kostbare gewaden waarin vrouwen de hoofdrol spelen.

Alles uit de kast

Ga mee terug naar de Republiek van de zeventiende en achttiende eeuw. Na de Reformatie mogen katholieken niet meer in het openbaar samenkomen. Achter de gesloten deuren van schuilkerken trekken ze alles uit de kast om toch hun geloof uit te dragen.

De voorgangers droegen ‘fashion for god’; dé manier om in tijden van verdrukking toch de eigen identiteit uit te stralen. De allermooiste exemplaren schitteren op deze langverwachte tentoonstelling. Het meeste te zien zonder glas, een unieke kans om deze kunstwerken tot in detail te bewonderen.

Van baljurk naar kerkgewaad

Wat doet een baljurk uit het Victoria & Albert Museum naast een koorkap gedragen in een schuilkerk?

Ontdek de bijzondere route van baljurk naar kerkgewaad in de achttiende-eeuwse barok. Een tijd waarin de Republiek een grote welvaart kende en de kasten van rijke vrome vrouwen volhingen met kleurrijke gebloemde Franse, Engelse en Chinese modestoffen. En wat te doen met zo’n gedragen baljurk? Die schonken deze dames aan de kerk, zodat er kerkgewaden van konden worden gemaakt. En zo kon het zomaar gebeuren dat de kostbare stoffen op het altaar belandden en de dienst werd voorgedragen in een roze gebloemde koorkap.

Grande finale

De tentoonstelling eindigt met een grande finale in een heuse hemelse balzaal. In deze oogverblindende zaal maken de allermooiste exemplaren gemaakt van damesjurken nog één keer furore.

Via het spectaculaire ontwerp van MAISON the FAUX -een catwalk met spiegels- zijn de kleurrijke gewaden in volle glorie te bewonderen zijn. Een betoverende ervaring, zoals dat eeuwen geleden ook geweest moet zijn. Een lust voor het oog!

.

Vanaf zaterdag 14 oktober 2023 t/m zondag 21 januari 2024 – Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht (Binnenstad) – Voor meer informatie en kaarten reserveren, kijk op catharijneconvent.nl

.

.

.

Foto door FrankyFromGermany via pixabay.com

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote zorgen om de nieuwe kabinetsplannen met...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons