3 sep 2021 | Evenementen

Expositie Greetje Baars

Geschreven door Gohar Hovanes

In de Tuindorpkerk hangt vanaf 7 september 2021 een expositie met werken van de schilder Greetje Baars.

Na de Vrije Academie is ze afgestudeerd aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Haar werk is vanaf 2005 veel ge-exposeerd. Ze neemt deel aan de reizende  tentoonstelling Justice Mission (“maak een einde aan de slavernij”).

Greetje’s werk wordt geïnspireerd door haar verbondenheid met de bijbel. Zij merkt in hoeveel aspecten van haar leven deze verbondenheid steeds weer bepalend is, dus ook in haar artistieke uitingen.

“Ik laat mij in mijn werk meestal inspireren door landschappen en een mensbeeld dat naar het Goddelijke verwijst (voor mij is dat de God uit de bijbel). In de overweldigende natuur wordt je beheersd door een gevoel van grootsheid. En de tijd valt daar weg. We komen dan dichter bij de essentie der dingen en ervaren onze vergankelijkheid. Die omgang en die stilte hebben we nodig om gevoelig te zijn voor die Andere Werkelijkheid. Er ontstaat dan iets dat veel groter is dan wij, dan ons verlies, onze pijn, ons verdriet. We worden geconfronteerd met ons diepste verlangen: dat is de aanraking van de levende God”.

Greetje doet een poging om iets daarvan te vertalen naar een beeld. Soms met een dikke laag acryl, dan weer met een dunne waterige laag. Door de dan ontstane diepte en textuur komen soms onverwachte vormen tevoorschijn die het spannend maken.

De tentoonstelling hangt in de kerk van 7 september tot 27 november 2021.

Op 17 november om 20.00uur komt Greetje Baars zelf in Huis in de Wijk. Ze komt vertellen over haar werk en  we kunnen dat samen met haar in de kerk bekijken.

Gerelateerde verhalen

Meer

Veertig dagen in de Tuin

De veertigdagentijd is een tijd van bezinning. We leven toe naar Pasen, het feest van hoop en een nieuw begin. Juist nu is het belangrijk hoop te bieden aan mensen die wat extra aandacht goed kunnen gebruiken. Mensen die aan de rand van de samenleving zijn terecht...

Lees meer

Ruimte voor kerken in Utrecht

Kerken vervullen een belangrijke rol in onze samenleving. Op woensdag 7 februari spreken we graag met je door over hoe jij die rol ziet en hoe dat de lokale politiek raakt. Denk bijvoorbeeld aan uitdagingen rondom huisvesting en subsidies. En breder, over de rol van...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons