Onder begeleiding van krachtig klokkengeluid van de Jacobikerk is op zondag 12 september in de Lange Lauwerstraat de struikelsteen voor Jeannetta Brouwer-Swaab gelegd. PUP’s Jessy de Cooker was er, samen vijftig genodigden en geïnteresseerden, bij.
De vierduizend kilo zware Salvatorklok van de Jacobikerk stamt uit 1479 en heeft veel meegemaakt. De klok is door z’n lange staat van dienst een verbinder van heden en verleden. Belangrijke historische personen als Karel V en Willem van Oranje – en misschien wel Napoleon Bonaparte tijdens zijn bezoek aan Utrecht op 6 oktober 1811 – moeten de klok gehoord hebben. Sinds 1479 is de Salvator namelijk onafgebroken in de klokkentoren van de Jacobikerk gebleven en menig Utrechter door de eeuwen heen moet het geluid uit de gietijzeren bel gehoord hebben.
Juist onder het geluid van deze mastodont onder de Utrechtse klokken – de Salvator van de Jacobikerk is bijvoorbeeld ouder dan de klokken uit de Domkerk, die uit 1505 stammen – trekt op zondag 12 september een bonte stoet van ongeveer vijftig mensen van de voet van de Jacobikerk naar de Lange Lauwerstraat. Daar, voor het huis op nummer 15, wordt een struikelsteen geplaatst voor Jeannetta Brouwer-Swaab, die tot 1942 in dat pand een groente- en fruithandel bestierde.
‘Jeannetta moet de Salvatorklok gehoord hebben’
Ongeveer anderhalf jaar heeft het de Utrechtse fotojournalist Rob Huibers samen met buurtgenoten Nello Ardelian (bewoner van nummer 15), Marloes Stofferis, Laurens Schoemaker, Gerard-Joost Esser en Fedor van Rossem gekost om naar dit moment toe te leven. Hun ervaringen zijn vlak voor de plaatsing opgetekend in AD/Utrechts Nieuwsblad. Dat de steen eindelijk geplaatst wordt, doet Huibers en de andere aanwezigen veel. “Jeannetta moet de Salvatorklok tijdens haar leven gehoord hebben. Dat deze voor haar herinnering luidde tijdens onze wandeling maakt dit zo bijzonder.”
Ook PUP-journalist Jessy de Cooker, die in PUP een uitgebreide verhalenserie over Jeannetta Brouwer-Swaab maakte en bezig is aan een boek over Jeannetta’s leven in de Lange Lauwerstraat, sprak ook tijdens de plechtigheid. Zijn bijdrage is hieronder te bekijken. Bent u geïnteresseerd in zijn boek? Of heeft u een tip? Mail hem op jessydecooker@gmail.com.
Bron video: Nico Hofstra