12 jun 2023 | Evenementen, Uitgelicht

Eeuwenoude Irmos-liederen uit Oekraïne (18 juni, Nicolaïkerk)

Geschreven door Redactie

De fameuze zanggroep van het Word and Voice Theater Centre in Lviv brengt een concert met de mooiste Irmos-liederen uit de liturgie van de orthodoxe kerk in Oekraïne. Er zijn twee voorstellingen  –  een vroege om 13.00 uur en een late om 19.30 uur. De opbrengst komt geheel ten goede aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Oude muziekvorm Irmos.

Irmos is een muziekvorm uit de bijzantijnse liturgische traditie. De naam irmos is ontleend aan het Griekse woord voor verbinden: de liederen verbinden op een poëtische manier bijbelteksten met de vaste hymnes uit de orthodoxe liturgie. Eeuwenlang waren ze in Oekraïne te horen tijdens de kerkdiensten van orthodoxe christenen. De afgelopen eeuwen is deze muziekvorm langzaam in onbruik geraakt. Sporen ervan zijn vrijwel alleen nog te vinden in archieven van bibliotheken en kloosters. “Mijn moederland is een lied. Het houdt zijn oerlevenskracht, de wil om te leven. Het leven overwint de dood, altijd. Wij gaan samen winnen.” (Natalia Polovynka)

Het vocaal gezelschap.

The Word and Voice Theater Centre is in 2010 opgezet als School of Living Tradition, met Oekraïne als thuisbasis. Sinds het afgelopen jaar werkt het centrum in Lviv ook aan de opvang van oorlogslachtoffers. Intussen blijft het centrum nieuwe voorstellingen maken en het culturele erfgoed van Oekraïne onderzoeken en koesteren.

Natalia Polovynka is zangeres, toneel- en filmactrice, pedagoge en oprichter van The Word and Voice Theater Centre. Natalia zingt traditionele en geestelijke liederen en romances, naast klassieke en hedendaagse muziek. Ze heeft veel projecten gedaan op het snijvlak van theater en muziek. Met haar eigen originele zangmethode leidde ze internationaal zangsessies. Natalia ontving vele prijzen en onderscheidingen.

.

Zondag 18 juni  –  Aanvang om 13.00 uur (middagconcert) / 19.30 uur (avondconcert)  –  Nicolaikerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht (Binnenstad)  –  Meer informatie op nicolaikerk.nl

.

.

.

Bron: Nieuwsbrief, Nicolaïkerk, zondag 11 juni 2023

Foto door Billy Huynh via unsplash.com

Gerelateerde verhalen

Meer

Franciscusviering (zo. 1 okt.)

Vieren met Franciscus  –  Van aangezicht tot aangezicht. Wij nodigen je graag voor de jaarlijkse Franciscusviering uit op zondagochtend 1 oktober in het Stadsklooster Antonius in Utrecht-Lombok. Deze viering is oecumenisch en wordt elk jaar gehouden op een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons