28 mei 2021 | Nieuws

Een nacht waken voor het klimaat vanuit de Johannescentrumgemeente

Geschreven door Harry Veenstra

Sinds 19 april is er een wake voor het klimaat. Overdag bij het Catshuis in Den Haag, ‘s avonds en ’s nachts vanuit huis online. Doel van de wake is om uitdrukking te geven aan de grote bezorgdheid die er is over de toekomst van onze aarde gezien de toenemende vervuiling.  En aandacht voor het klimaat te vragen van de politieke partijen die proberen een kabinet te formeren. Daarom zal de wake  7 dagen per week, 24 uur per dag duren tot er een nieuwe regering is. Op www.deklimaatwakers.nl kan je zien wat dit landelijk initiatief tot nu toe al heeft gedaan. Via een life-stream op You Tube zijn de wakers permanent te volgen (YouTube/De Klimaatwakers). 

Mensen vanuit de Johannescentrumgemeente hadden de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 april “geadopteerd”.

Ook vanuit het Johannescentrum.

Donderdagavond 29 april ging voor de klimaatwakers vanuit de Johannescentrumgemeente de wake van start. Om 20.00 begonnen zes tieners en 2 begeleiders aan de eerste shift. Arjen Bezemer vertelt: “Aan het begin heb ik uitgelegd wat de Klimaatwake inhoudt, waar het voor is, enz. Daarna zijn we aan de slag gegaan met het spel RENT, een spel dat rond 2005 is uitgegeven door Kerk en Milieu. Dat spel lijkt een beetje op Kolonisten van Katan, maar al snel wordt duidelijk dat de keuzes die je maakt voor het bouwen van jouw samenleving gevolgen hebben voor het milieu. De tieners werken samen in groepjes van twee en er wordt stevig gediscussieerd over de te maken keuzes. Na anderhalf uur spelen heb ik er een punt achter gezet en kwam de extra puntentelling op tafel (die van financiële winst lag al op tafel): vervuiling en welzijn. Doordat er drie verschillende puntentellingen zijn, is het niet duidelijk wie de winnaar is. Wie heeft nu de beste samenleving gebouwd? De bedoeling van het spel is dat je daarover in gesprek gaat en dat hebben we nog even gedaan. Inmiddels stonden de nieuwe wakers al klaar en hebben we de wake overgedragen.” 

Vanaf 22.00 uur namens telkens 2 gemeenteleden het stokje voor twee uren over. Er werd gediscussieerd, er werd gezongen, er werden verhalen voorgelezen. En ook waren we stil. Stil om stil te staan bij de ernst van de zaak. Stil om te rouwen over wat al verloren is gegaan in de afgelopen jaren. 

Daarom!

Wat drijft mensen zoal om ’s nachts met een kaars bij je laptop of telefoon te gaan zitten en via een life stream te waken voor het klimaat? Een paar uitspraken van deelnemers: “De aarde is mij zo lief, maar hoe de bewoners ermee omgaan, vooral de mens. Dat doet pijn. Daarom waak ik mee” En een andere deelnemer: “Mensen moeten het klimaatprobleem in zichzelf toelaten. M.i. is dat het moeilijkste”.

En naast de wakers die zich opgegeven hadden om de nacht door te waken waren er nog meer. Iemand appte ons dat ze thuis met ons had meegedaan. Iemand kwam langs bij de kerk om succes te wensen.

Vrijdagmorgen om 8.00 uur gaven we voldaan het stokje weer over aan de wakers bij het Catshuis. Zeker 17 mensen hadden mee gewaakt en daarnaast toonden verschillende mensen hun belangstelling, door een appje te sturen of langs te komen.

 

Vervolg

De kabinetsformatie duurt waarschijnlijk nog lang. En zolang zal de wake ook duren. Want een volgende regering moet het klimaat als een van de belangrijkste prioriteiten hoog op haar agenda zetten. Wij vanuit de Johannescentrumgemeente blijven betrokken. Dit was voor ons een bemoedigende eerste stap. Wil je een volgende keer meedoen, wil je meer informatie? Kijk op www.deklimaatwakers.nl. Wil je meer informatie over de klimaatwakers van het Johannescentrum, bel of app met Erna Treurniet 0642606989 of Hanny van Dommele 0623877896.

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons