3 mei 2021 | Nieuws, Video

Dodenherdenking Lombok dit jaar vanuit huis (4 mei)

Geschreven door Andreas Havinga

Vorig jaar brief, dit jaar online film.

Elk jaar verzorgt de interreligieuze werkgroep Utrecht-West in Lombok een 4 mei herdenking. Vorig jaar kon deze niet doorgaan vanwege corona en is er een brief in de wijk verspreid. Dit jaar his ervoor gekozen de herdenking op film op te nemen en via YouTube beschikbaar te maken. De film is opgenomen bij het monument voor de kinderen die in de oorlog woonden in het Joodse Weeshuis aan de Nieuwe Gracht en zijn weggevoerd.

Het filmpje is te bekijken op youtu.be.

Na 21 minuten en 23 seconden begint de 1 minuut stilte, dus als u het filmpje morgen start om 19:38:37 uur loopt dat precies synchroon met de landelijke herdenking.

.

Bloemen, brief van moskeeën, kerken op Zuilen.

Ook dit jaar hebben moskeeën en kerken op Zuilen op 4 mei gezamenlijk weer een boeket bloemen neergelegd bij het verzetsmonument op het Prins Bernhardplein. “Gezamenlijk alle getroffenen door oorlogshandelingen gedenken en stil te staan bij de offers die gebracht zijn ter wille van onze vrijheid, is een kostbaar goed. We hebben elkaar herinnerd aan de uitspraak van Primo Levi: ‘Ik kan niet begrijpen, niet verdragen, dat men een mens beoordeelt niet naar wat hij is, maar naar de groep waar hij toevallig toe behoort’.”

Een begeleidende brief vanuit de betrokken geloofsgemeenschappen is te lezen op de website kerkopzuilen.nl en ook hierbeneden:

Nicolaas Monica Geloofsgemeenschap

Jacobus Geloofsgemeenschap

Abi Bakr Essadik Moskee

Mescid-i Aksa Moskee

Opstandingskerk

Buurtklooster Zuilen i.o.

Kerk op Zuilen

Aan de bewoners van Zuilen, Utrecht,

Graag hadden we als kerken en moskeeën op Zuilen op 4 mei deelgenomen aan de traditionele herdenking bij het verzetsmonument op het Prins Bernhardplein.

Zo hadden we van eerbied en respect willen getuigen tegenover allen – burgers en militairen  – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Door de corona-crisis kan ook dit jaar deze herdenking niet doorgaan.

Wel hebben we namens kerken en moskeeën een boeket bloemen neergelegd bij het monument. Zo willen we de zeventien bewoners van Zuilen gedenken, die op het monument met name genoemd worden. En ook de meer dan duizend Joden die uit Utrecht werden weggevoerd en die nooit meer terug kwamen. En de soldaten die gesneuveld zijn in de oorlog die aan de bevrijding vooraf ging. En de mannen en vrouwen die na 1945 waar ook ter wereld tijdens vredesmissies gesneuveld zijn.

We denken dat alleen als we ons herinneren waarom er zoveel mis ging in de Tweede Wereldoorlog, we samen kunnen werken aan een leefbare samenleving, ook in onze wijk.

Arnon Grünberg haalde vorig jaar in zijn 4-mei lezing Primo Levi aan:
Ik kan niet begrijpen, niet verdragen, dat men een mens beoordeelt niet naar wat hij is, maar naar de groep waar hij toevallig toe behoort.’ 

Met dit woord in gedachten bidden we de Allerhoogste ons te blijven oproepen om vredestichters te zijn in het Zuilen van vandaag.

Namens de genoemde geloofsgemeenschappen in Zuilen,

Annemieke Schuur, voorzitter wijkkerkenraad Kerk op Zuilen

.

.

Bronnen:  e-mail van de Protestantse wijkgemeente Utrecht-West, maandag 3 mei, en nieuwsbrief, Kerk op Zuilen, donderdag 6 mei 2021

Foto door Rudy en Peter Skitterians op pixabay

.

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons