30 sep 2021 | Nieuws

Denk 9 oktober mee over Duurzaam Utrecht in 2030

Geschreven door Gohar Hovanes

Stel u voor hoe Utrechters in de toekomst leven in een klimaat-neutrale stad, en ga in gesprek over wat lokale kerken en andere organisaties kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling in onze Domstad, Europa en de wereld.
Kom zaterdag 9 oktober van 14.00 tot 16.30 naar de Dominicuskerk, Palestrinastraat 1, Utrecht. Sarita Bajnath (socratisch.nl) leidt de workshop. In de inleiding vertellen we meer over de duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties in 2030 wil bereiken, en hoe de Europese Unie daaraan bij draagt en streeft naar een klimaatneutraal Europa in 2050. Emeritus-bisschop van Luyn zal iets vertellen over zijn werk als voormalig voorzitter van de Commissie van Europese Bisschoppenconferenties in Europa (COMECE). Coördinator Daniel Egbe van het Afrikaans Netwerk voor Zonne-energie ANSOLE legt uit hoe Afrikaanse onderzoekers bijdragen aan duurzame ontwikkeling, wat de subsidie voor Utrecht4GlobalGoals van de gemeente Utrecht betekent voor een Afrikaanse studente, en hoe onze discussie gekoppeld wordt aan een parallelle duurzame energieconferentie in Kameroen op 18-20 november: http://energyconference2021.com/.
In een rollenspel speelt u zelf de rol van een Utrechtse burger die in 2030 of 2050 geconfronteerd wordt met de effecten van klimaatverandering en de maatregelen van de Europese Green Deal. Aldus geïnspireerd gaat u in groepen in gesprek over concrete aanbevelingen voor vervolgacties in uw eigen kring en in Europa. Hillie van de Streek, Bas Roufs en Ineke Malsch leiden deze groepen. De besturen van de RK St. Martinusparochie Utrecht, de oecumenische Janskerkgemeente en het comité Europadag Utrecht hebben al toegezegd om uw aanbevelingen te bespreken. We brengen de aanbevelingen bovendien in via de website van de Conferentie over de Toekomst van Europa (https://futureu.europa.eu) en delen ze met de gemeente Utrecht en andere betrokken organisaties. Dankzij een subsidie voor Utrecht4GlobalGoals van de gemeente Utrecht is de toegang gratis, alleen consumpties zijn voor eigen rekening.
De workshop staat niet op zichzelf, maar is ingebed in de klimaatpelgrimstocht die op 8 oktober Utrecht aandoet: https://groenekerken.email-provider.nl/web/yvkx8r7lez/dfs8oseine. Vrijdag 8 oktober kunt u de pelgrims ontmoeten die vanaf Polen onderweg zijn naar de klimaattop in Glasgow op 1-12 november. Opgewarmd door die ontmoeting kunt u zaterdag plannen maken voor lokale klimaatacties. Info een aanmelding: https://www.ethicschool.nl/duurzaam-utrecht

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons