24 mrt 2022 | Evenementen

De Tussenruimte – interactieve voorstelling

Geschreven door Gohar Hovanes

Wanneer: Zaterdag 2 april, 2 voorstellingen

Aanvang: 16:00 uur en 20:00 uur

Korte beschrijving:

Wat gebeurt er in de ruimte met de dingen, die wachten om gebruikt te worden door mensen? De kabels van lucht tussen lichamen, verbonden aan elkaar op afstand. Het ongemak van aanraking die verloren gaat in de zee van ruimte, die door een virus is geleegd…..

In de speelse, lichte en interactieve voorstelling onderzoeken dansers en muzikanten samen met het publiek ‘de tussenruimte’, geïnspireerd door het Japanse concept MA, dat alle aspecten van het leven beslaat

 

Langere beschrijving:

Beweeg. Stop. Sta stil. Wacht. Kijk. Wacht nog even. Luister. Blijf nog even staan. Wat is er om je heen? Wat gebeurt er in de lege ruimte naast je? Tussen jou en de muur? Tussen jou en de ander? Wat gebeurt er in de ruimte met de dingen, die wachten om gebruikt te worden door mensen? De kabels van lucht tussen lichamen, verbonden aan elkaar op afstand. Het ongemak van aanraking die verloren gaat in de zee van ruimte, die door een virus is geleegd. Teveel? Of te weinig? Lucht, waarom is het log, zwaar en dicht? Ruimtelijk, ruimer, gedachten vullen ruimte, ik kijk je aan, onze ogen raken elkaar op afstand. Iedereen zijn eigen plekje. De muur tussen ons in. Ruimte is beton. Ruimte is lucht en leegte. Leegte is zinloos. Stilstand is vol beloftes…

In de speelse, lichte en interactieve vorstelling onderzoeken dansers en muzikanten samen met het publiek ‘de tussenruimte’, geïnspireerd door het Japanse concept MA, dat alle aspecten van het leven beslaat. Het spreekt over de dynamische potentie die er heerst in leegte: lege ruimte, lege tijd, zogenaamde stilstand. MA is altijd aanwezig en nodig om het leven zich te laten ontvouwen. En als deze tussenruimte niet mogelijk is, niet gezien, genomen of erkend wordt, is groei ook niet mogelijk.

Ben jij comfortabel met leegte, stilstand, het niet weten? Wat doe jij met deze tussenruimte?

Ontdek het tijdens de voorstelling “De Tussenruimte” op 2 april 2022 om 16:00 uur en 20:00 uur in de Nicolaikerk in Utrecht. “De Tussenruimte” is een try-out van een reeks van voorstellingen die op verschillende plekken in Nederland zal worden getoond.

De Nicolaïkerk werd de 12e eeuw werd gebouwd op een kruising van waterwegen. Aan Sint Nikolaas, beschermheilige van onder andere zeelieden, heeft de kerk haar naam te danken. De kerk diende als baken voor schippers. De reformatie en beeldenstorm trof ook de Nicolaikerk. De kerk heeft heel wat ´stormen´ doorstaan. Momenteel draait de Nicolaikerk een jaarprogramma met het thema ´stilstaan´, daar is de voorstelling “De tussenruimte” deel van. Op deze symbolische plek, die van oudsher een baken van rust was, creëert de voorstelling een moment van bezinning. Ook onderzoeken de muzikanten en dansers op een speelse manier de potentie van stilstaan en leegte, aan de hand van het Japanse concept “Ma”

–‐——-‐‐————————————————————————————————————————

De Tussenruimte is een hedendaags collectief van professionele dansers, zangers en muzikanten die vanuit de Westerse en Oosterse filosofie sociaal maatschappelijke dilemma’s observeren, bevragen, onderzoeken, navigeren en ontrafelen .

Artistiek Team: David Golek (gitarist & componist in jazz scene als wereldmuziek), Dr. Marloes van Houten (danseres, art director, choreograaf en trauma therapeute), Anastasia Kostner (danseres, choreografe en rolfing behandelaar ), Henk Kraaijeveld( zanger, songwriter, improvisator en zangdocent), Fernando Oliviera (danser, dansdocent en choreograaf) in samenwerking met: Janneke Hoogstraaten (productie/pr) en Alessio Reedijk (film/fotografie) Nicolaïkerk (locatie) en Gemeente Utrecht (impulssubsidie)

Publiciteitsbeeld: Alessio Reedijk / Janneke Hoogstraaten Repetitiefoto’s: Alessio Reedijk

Locatie: Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8

Tickets: https://www.eventbrite.nl/e/de-tussenruimte-ongemak-of-dynamische-potentie-tickets-291791766027

Teaser: https://drive.google.com/file/d/1v2dWGF0GWQWpRHO5x51uymAB5681vgOq/view?usp=sharing

Meer informatie: https://instagram.com/detus_senruimte
https:/www.facebook.com/voorstellingdetussenruimte
voorstellingdetussenruimte@gmail.com

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons