12 dec 2020 | Nieuws

De Social Sofa is klaar!

Geschreven door Andreas Havinga

Meer dan 50 mensen hebben er onder het gastvrije dak van Huis van Vrede (Kanaleneiland) in totaal meer dan 400 uur aan de Social Sofa gewerkt. Deze nieuwe zitbank met een kleurrijke mozaiëk is te vinden in de wijk Oog in Al, op de hoek van Johan Wagenaarkade met Hendrika van Tussenbroeklaan.

Het hoofdthema van het ontwerp is verscheidenheid en verbinding. Verscheidenheid komt tot uitdrukking in de regenboogkleuren en de veelkleurige handen op de achterzijde. De dansers stralen blijdschap en verbroedering uit: een groene derwish, een dansend echtpaar (zwart), dansende vrouwen (geel en rood) en een Afrikaanse vrouw met waterkruik.

Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van Nederland (karakteristieke Delftsblauwe tegelpatronen), de stad Utrecht (Domtoren) en het stadsdeel Utrecht West (op de rugleuning: Mattheuskerk, Ulumoskee en AZC). Op de zitting staat de plattegrond van Kanaleneiland en Oog in Al.

Neem gerust plaats op de sofa en geniet van het uitzicht op het Amsterdam-Rijnkanaal, de joggende, slenterende, pratende mensen en … van je mede-sofa-genoot, van een mooi gesprek met wederzijdse herkenning en besef dat we allemaal één zijn en er voor elkaar willen en moeten zijn.

.

De Social Sofa is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende groepen in de wijk. Deze zitbank is bedoeld als ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt. Het is een initiatief van bewoners van het AZC aan de Joseph Haydnlaan en inwoners van Oog in Al en Kanaleneiland. Dit, in samenwerking met de Gemeente Utrecht, Social Impact Factory, Plan Einstein, Vereniging Vluchtelingenwerk Nederland, ondersteund door het Initiatievenfonds Utrecht.

Een overzicht van Social Sofa’s in Nederland  –  waaronder ook twee aan de Wijnesteinlaan in de Utrechtse wijk Hoograven  –  is te raadplegen op www.wikiwand.com

.

.

bronnen:  Nieuwsbrief, Katholiek Utrecht, donderdag 10 december 2020, en www.socialimpactfactory.com .

foto door Michael Gaida via pixabay.com

.

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote zorgen om de nieuwe kabinetsplannen met...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons