12 jun 2021 | Evenementen

De Hagenpreek herleeft . . . in De Meern (15 juni)

Geschreven door Andreas Havinga

Afgelopen jaar had ds. Leon Bal heel wat vragen gekregen, of de Marekerkgemeente dit jaar weer de hagenpreken in de tuin van ‘De Zandweg’ gaat oppakken. En ja: het is zover! Ds. Bal: “We hebben er weer zin in. Komende dinsdag starten we! Om 15.00 uur eerst een kwartiertje een hagepreek in de tuin, en daarna een drankje met elkaar; koffie/thee, of iets lekker anders! Ik zal deze eerste keer spreken over het thema: ‘Is het veilig?’ Ik zie er naar uit jullie weer in de tuin te ontmoeten (op 1,5m afstand)!”

Wanneer:  op dinsdag 15 juni, begin om 15.00 uur.

Waar:  in de tuin van ‘Vereenigingsgebouw De Zandweg’, Zandweg 148, Utrecht-De Meern.

Consumpties voor eigen rekening en ten bate van ‘De Zandweg’.

.

De eerste serie hagenpreken vond plaats vorig jaar, van 23 juni tot einde juli 2020, met als doel:  eens in de week een fijne middag met een goed verhaal en gezellige ontmoetingen. Elke dinsdagmiddag hield ds. Bal een korte toespraak over een interessant geloofsonderwerp. Iedereen zat of stond erbij, op het grasveld bij buurtcentrum De Zandweg. Na afloop was er de mogelijkheid om na te praten.

Met de naam ‘hagepreek’* wordt op speelse wijze verwezen naar een eeuwenoude traditie. In de begintijd van de Reformatie (16e eeuw) hielden protestantse zendelingen en dominees buitendiensten, verborgen achter bosschages en ‘hagen’.

De Zandweg is het voormalige verenigingsgebouw van de nabijgelegen Marekerk. In 2017 kreeg het gebouw de huidige haam en bestemming als laagdrempelig ontmoetingsplek.

.

.

Bron:  Zondagsbrief, Marekerk, 13 juni 2021.

* Tot 1996 was ‘hagepreek’ de officiële spelling.

Foto door Larisa Birta op unsplash.com

Gerelateerde verhalen

Meer

Preek van de Leek (21 april, Nicolaïkerk)

Linda Nooitmeer verzorgt de eerste Preek van de Leek van 2024 in de Nicolaïkerk, op zondag 21 april om 17.00 uur. Nooitmeer is geboren in Suriname, woont sinds haar 16e in Nederland en studeerde bedrijfseconomie. Zij is onder meer voorzitter van het NiNsee:  het...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons