12 nov 2022 | Nieuws

De Buitenkamer is winnaar van de Mantel van Sint Maarten

Geschreven door Andreas Havinga

Moestuinvereniging De Buitenkamer, is de hoofdwinnaar van de Mantel van Sint Maarten. De stimuleringsprijs werd uitgereikt in de Domkerk op vrijdag 11 november. De Buitenkamer (voorheen Moesmaatjes) nodigt vluchtelingen uit de noodopvang uit om samen met Utrechters in de moestuin te werken.

De tweede prijs werd toegekend aan het upcycle project Make your own toy. Kinderen vanaf 4 jaar leren om technisch speelgoed te maken met tweedehandse en natuurlijke materialen. Daarbij assisteren technici, musici en beeldend kunstenaars.

De derde prijs ging aan Leef duurzaam met een smalle beurs, een pilot van het project Duurzaam Utrecht 2030. ‘Leef duurzaam’ peilt wensen van Utrechters met weinig geld en regelt dan samenwerkingsverbanden met diverse sociale partners.

Meer informatie over alle 18 nominaties op mantelvansintmaarten.nl

Lees hier het juryrapport van de 2022 editie van de Mantel van Sint Maarten.

In het zonnetje.

Sinds een aantal jaren is er vanuit de kerken in Utrecht een stimuleringsprijs voor vrijwilligersprojecten op sociaal-maatschappelijk en diaconaal terrein, die opvallen door inspirerende, eigenzinnige of vernieuwende kenmerken: de Mantel van Sint Maarten. Verschillende geloofsgemeenschappen trekken hierin met elkaar op om initiatieven in het zonnetje te zetten, waarbij mensen, tijd, handen of middelen geven om er te zijn voor hun medemensen.

De prijsuitreiking stond dit jaar in het teken van het thema ‘Zorg voor elkaar en zorg voor de aarde’. Het werd omlijst door een veelzijdig programma met sprekers, presentaties en muziek. Er was medewerking van predikant Willem Roskam, theoloog Erik Borgman en twee koren – Musicaz, het muziekcollectief van het Utrechtse AZC, en Duniya, een koor van buurtgenoten en nieuwkomers. De stimuleringsprijzen werden uitgereikt door wethouder Rachel Streefland. Tv-presentator Sofie van den Eng was de dagvoorzitter. En cabaretier VIncent Bijlo gaf het slotbetoog.

De Protestantse Diaconie Utrecht (PDU) is de initiatiefnemer in de organisatie van de Mantel van Sint Maarten. In nauwe samenwerking met Citypastoraat Domkerk, Katholieke Caritas Utrecht (KCU) en Huis van Domniicus werd het programma voorbereid en de inhoudelijke opzet bepaald. Meer informatie op mantelvansintmaarten.nl

.

Foto door Zoe Schaeffer op unsplash.com

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Podcast over de klokken van Utrecht

Op 12 juli lanceert het Utrechts Klokkenluiders Gilde de nieuwe podcastserie 'Het geluid van Utrecht'. Het gilde, dat de Utrechtse klokken al 45 jaar luidt, wil het lustrum graag samen met de stad vieren. Deze zomer kan elke Utrechter op reis zijn thuisgeluid dus via...

Lees meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons