28 apr 2022 | Nieuws

Concert Spirituel: Heimwee

Geschreven door Gohar Hovanes

Veel mensen kennen wel de Pieterskerk; de prachtige kerk net achter de Domkerk, waar vaak mooie concerten en events plaatsvinden. Wat veel minder mensen weten, is dat de Pieterskerk al sinds de 1656 het thuis is van de Franstalige Waals Hervormde Gemeente. In de 16e eeuw kwamen protestantse vluchtelingen uit Frankrijk naar Nederland en vonden er een veilig heenkomen, omdat in Nederland vrijheid van godsdienst was. De rijke cultuur die deze Franse protestanten meenamen, is nog steeds terug te vinden in de Waals Hervormde Gemeente.

Die rijke cultuur wordt graag gedeeld. Op vrijdag 13 mei bent u daarom van harte uitgenodigd in de Pieterskerk, voor het ‘Concert Spirituel.’ Cantor Dick Duijst: “We putten met die naam uit een rijke traditie. Tussen 1725 en 1790 waren in Parijs rond de religieuze feestdagen en voor Pasen de theaters en concertzalen dicht. Dat vond men natuurlijk maar saai, dus als alternatief werden er religieuze concerten gegeven. Dát mocht namelijk wél. Dit ‘Concert Spirituel’ werd destijds een traditie en die traditie pakken we graag weer op in 2022.”

Het ‘Concert Spirituel’ op 13 mei, neemt je mee in verhalen over afscheid, thuis en heimwee. Verhalen over het verlangen naar een blijvend thuis, hier op aarde of zelfs na onze dood. Verhalen in muziek, verhalen in woorden en verhalen in beeldende kunst.

Lydia van Maurik (medewerker Pieterskerk): “Voor het programma zochten we naast de muziek ook andere kunstvormen en wilden we samenwerken met andere organisaties, om heel verschillende perspectieven op dit thema zichtbaar te maken. De samenwerking met Villa Vrede en Stichting voor Vluchteling-studenten U.A.F. heeft ons geholpen om tot een heel bijzonder programma te komen. We hopen echt dat heel verschillende mensen elkaar ontmoeten tijdens het concert, zowel in de muziek en kunst als in de persoonlijke ontmoeting bij de koffie.”

Cantor Dick Duijst, verzorgt met het Vredenborch Ensemble 2 cantates: ‘Ich habe genug’ van Johann Sebastian Bach, en ‘Die mit tranen saen.’ van zijn verre neef Johann Ludwig Bach. In beide cantates wordt het verlangen naar een blijvend thuis bezongen. En al geven de beide Bach’s er andere woorden aan dan we nu misschien zouden doen; toch is dit verlangen herkenbaar voor ons. Zeker in tijden van onzekerheid, zoals we die nu kennen, voelen we dat een veilig thuis niet vanzelfsprekend is.

Wat dit concert extra bijzonder maakt, is de expositie van het kunstwerk ‘Gestorven voor Hoop’. Marian Kerelos bouwt samen met de bezoekers van Villa Vrede en kinderen uit het AZC Joseph Haydnlaan, een indrukwekkend bouwwerk. Ook zij gingen op zoek naar een veilig en blijvend thuis. Sommige van hun reisgenoten kwamen nooit aan. ‘Gestorven voor hoop’ is een eerbetoon aan die reisgenoten. Het kunstwerk, waar je in kunt lopen, hangt vol met ornamenten met namen van wie nooit op zijn of haar bestemming aan kwam. Het wordt op 13 mei voor het eerst geëxposeerd. Het kunstwerk blijft in beweging en er zullen in de maanden die volgen steeds nieuwe namen worden toegevoegd.

Tenslotte is er de poëzie en spoken word van Nafiss Nia. Deze van oorsprong Iraanse is dichter, schrijver en filmmaker. Zij zal met haar prachtige gedichten en spoken word woorden geven aan haar heimwee, afscheid en verlangen naar een thuis.

Voor meer informatie en kaarten, kunt u hieronder terecht. Voor Villa Vrede en Stichting Vluchteling Studenten U.A.F. zijn er kaarten beschikbaar gesteld, zodat zij die kunnen uitdelen aan hun achterban. Wil je deze kaarten steunen, doe dan een extra donatie als je kaarten bestelt.

 

Concert Spirituel: Heimwee

13 mei 2022 Pieterskerk

Deur open: 19:30

Aanvang: 20:00

Pieterskerk, Pieterskerkhof 5, 3512 JR, Utrecht

Kosten: 25,- pp 20,- studenten (voorverkoop: 2,50 korting)

Meer informatie en kaarten via deze link, of scan de QR code.

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons