22 okt 2022 | Evenementen, Nieuws

Christelijke wooncoöperatie Overhoop genomineerd voor Rietveldprijs 2022

Geschreven door Redactie

Wooncoöperatie Overhoop in Utrecht is samen met 4 andere projecten genomineerd voor de prestigieuze architectuurprijs ‘Rietveldprijs 2022’. M’n Architect transformeerde het ooit vervallen anti-kraakgebouw van de woongroep tot een kwalitatief en duurzaam bouwwerk. De woongroep is nu eigenaar van een wel hele bijzondere eigen plek, om te wonen en vanuit waar ze helpen om de leefbaarheid in Utrecht Overvecht te verbeteren.

Overhoop is een gastvrije, christelijke gemeenschap, die mensen een thuisgevoel wil geven. Soms zelfs letterlijk, in één van de gastenkamers die speciaal zijn voor mensen die een tijdje onderdak nodig hebben.

De Rietveldprijs wordt om het jaar uitgereikt aan het beste of meest inspirerende Utrechtse opgeleverde bouwproject van de afgelopen 2 jaar. Naast de juryprijs is er een publieksprijs te winnen, tot 1 november kan het publiek hun stem hiervoor uitbrengen. De winnaar wordt op zondag 20 november bekend gemaakt.

De eerste wooncoöperatie van Utrecht en de tweede van Nederland, heeft de renovatie op een zeer creatieve manier betaald uit privéfondsen en diverse leningen. Het gebouw is samen met vrijwilligers en betrokken partijen gerenoveerd met bijna uitsluitend gebruikte en duurzame bouwmaterialen. Het pand is ook verduurzaamd in gebruik.

M’n Architect-eigenaar Maarten Nieuwehuizen is jarenlang nauw betrokken geweest bij het project. Binnen kerkelijk Nederland wordt hij dikwijls ingeschakeld voor de renovatie van kerkelijke gebouwen, omdat hij de context en de behoeftes goed begrijpt.

De woongroep heeft door dit initiatief niet alleen het oorspronkelijke naoorlogse gebouw uit de jaren 60 gered van de sloophamer, ook geven ze een waardevolle invullen aan een gebouw dat anders leeg zou komen te staan. Met initiatieven als de gastenverblijven, een open toegankelijke buurtwoonkamer en een tweedehandswinkel, geeft de woongroep een positieve impuls aan het kwetsbare Overvecht.

Benieuwd naar project Overhoop? Lees hier de 9 redenen waarom het project Wooncoöperatie Overhoop zo uniek is, en een bijdrage levert aan de buurt, de kwaliteit van leven en de natuur.

Voor een interview met M’n Architect-eigenaar Maarten Nieuwenhuize kun je terecht via telefoonnummer 0623471795, email maarten@mn-architect.nl, en adres: Wittevrouwensingel 99, 3514 AM Utrecht

Beeld: Ilvy Njiokiktjien

Gerelateerde verhalen

Meer

Festival Licht Geraakt

Kom vrijdagavond 21 juni naar een bijzonder festival in de Janskerk: Festival Licht Geraakt. Dompel jezelf onder in gloedvolle muziek. Laaf je aan lichtgevende poëzie. Warm je aan vurige verhalen tijdens de langste dag van het jaar.  In vroeger dagen werden Midzomer...

Lees meer

Wake voor vrede en recht

Op 9 juni om 16.00 uur wordt in de Nicolaïkerk een ‘Wake voor vrede en recht’ gehouden met gebeden, indringende verhalen uit oorlogsgebieden, (Taizé) liederen, licht en stilte. Wees welkom om in de kring mee te zingen en te bidden voor de nood in conflictgebieden, om...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons