14 okt 2022 | Nieuws, Nieuwsbrieven

Binnen & Buiten: Nieuwsbrief Protestante Diaconie Utrecht

Geschreven door Redactie

Beste diakenen en andere bondgenoten, 

Deze update over de ontwikkelingen in mijn werkveld wil ik graag vormgeven onder de thema’s “buiten” en “binnen”. Ik breng jullie een vraag om vrijwilligers voor Toevlucht onder de aandacht. Deze kan breed verspreid worden. En ik blijf onverminderd vragen om jullie gebed voor de mensen zelf en allen die eromheen staan.

Buiten

Ik kwam terug van vakantie en tot mijn verbijstering was er iemand die al vóór de vakantie buiten sliep, nog steeds buiten. Een jonge gast van 25 jaar. Desgevraagd vertelde hij dat hij al 2 maanden op straat was in Utrecht. Helaas was hij de enige niet. Maar wel iemand die ik dan ken, bij naam. (Dan moet ik altijd denken aan het verhaal van Lazarus in de bijbel). Inmiddels is deze jongeman gelukkig in Toevlucht. Sterker nog, sinds een maand komt hij ook bij de groep “Nieuw Leven”, zie verder.

Een ander slecht bericht in het kader van “buiten” is dat Stadsbrug verbouwd gaat worden en er geen winternachtopvang daar zal zijn deze winter. OK, maar waar moeten de mensen dan heen die zonder dak zijn? Ja, de gemeente zoekt nog….

Wie vorig jaar mijn updates las weet dat ik me toen met een heel aantal anderen hard heb gemaakt voor doorlopende winternachtopvang. Onze kerk heeft zelfs aangeboden mee te doen in de kosten. Helaas wilde de gemeente hier niet van weten, bang voor aanzuigende werking. Ik wijs die angst af als slechte raadgever en ben meer van: het verlangen naar uitstralende werking….Goed voorbeeld doet goed volgen. De situatie zoals mij nu bekend is, is dat er helemaal nog geen locatie is voor winteropvang als het gaat vriezen. Het hulpverlenersoverleg gaat een brief sturen naar de gemeente met onze zorg hierover.

Er slapen nog steeds mensen die ik ken in fietsenhokken en in de bosjes. Misschien is het iets van alle tijden en alle plaatsen, maar nu de winter weer in aantocht is, is het toch weer onverteerbaar. Het probleem is dat een heel aantal van deze mensen grote problematiek heeft, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Het zijn zieke mensen die (bijna) niemand in huis wil hebben. Het buiten moeten bivakkeren verergert de situatie elke week. Een sobere nachtopvang zou al zoveel schelen….

Daarbij komt Villa Vrede door deze groep ook onder grote druk te staan. Er zijn een aantal incidenten geweest die buiten de orde vallen. Nog steeds is de situatie niet in balans. Hier wordt wel hard aan gewerkt. Jullie gebed gevraagd voor Villa Vrede en de werkers.

Binnen

In mijn laatste update vroeg ik om ruimte voor de groep “Nieuw Leven”, die onder leiding staat van pastor Tim Rietveld. Ik ben heel dankbaar om te kunnen melden dat de groep onderdak heeft gevonden in de Wijkplaats, een perfecte plek voor deze activiteit.  Elke dinsdag en donderdag van 16:00 tot 21:30 komt de groep in wisselende samenstelling bij elkaar , kookt en eet met elkaar en is groeiende! Zowel in aantal als in volwassenheid van de deelnemers om wie de groep twee jaar geleden gestart is: 2 ex-verslaafden die op moment van schrijven 2 jaar en 3 maanden clean zijn. Godlof.

Het binnen zijn op eigen plek en daar met z’n allen verantwoordelijkheid voor nemen is zeer veelbelovend voor de toekomst. De groep is ook open voor ieder in onze kerk die van welke verslaving dan ook af wil. Loop gewoon binnen op dinsdag of donderdag. Welkom.  

Vanwege drukte van de andere twee leiders is de “free dialogue” groep na de zomer nog niet begonnen. Wat wel na een moeizame start na de zomer nu loopt en ook nu groeiende is, is de “Female Powergroep”, de vrouwengroep bij Villa Vrede. Hoewel vrouwen van welke achtergrond ook welkom zijn hebben we nu alleen christelijke vrouwen binnen. Zij ontmoeten ook graag andere christelijke vrouwen. Misschien een idee voor een vrouwenactiviteit gemengd met vrouwen uit een kerk? Laat me weten als je zoiets ziet zitten. 

Voor nu dank ik je weer voor je aandacht. Tot volgende maand.

Marieke Sillevis Smitt

Predikante voor en met ongedocumenteerden in Utrecht/provokant Onverwacht Opgewekt

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote zorgen om de nieuwe kabinetsplannen met...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons