6 mrt 2019 | Reportage

Bach en stroopwafels

Geschreven door Harry Veenstra

Tien jaar Cantiago

Dinsdagavond, even voor achten. Gestaag druppelen de leden van kamerkoor Cantiago de Jacobikerk binnen. Het is de wekelijkse repetitieavond. Het koor werkt toe naar de viering van het tienjarig jubileum.

Doorgaans repeteert Cantiago in het zogeheten zuiderkoor van de Jacobikerk, maar vanavond is het gezelschap uitgeweken naar de gemeentezaal. De temperatuur is daar aangenamer – maar de akoestiek is er genadeloos. Vanachter de piano stuurt dirigent Herman Mussche zijn zangers aan. Ze moeten aan de bak. Op het jubileumprogramma staan het Magnificat van Bach, het Gloria van Vivaldi en een speciaal voor de gelegenheid geschreven stuk van de jonge componist Geerten Liefting (zie kader). Een pittig menu.

Jubileumreis

Wat typeert Cantiago? “Een vrij jong koor dat zich met kerkmuziek bezighoudt, dat is in Nederland best bijzonder”, aldus Mussche. “Verder kun je hier als minder ervaren zanger groeien. Er is aandacht voor de totaalklank én voor individuele stemvorming.” Mussche heeft het koor de afgelopen tien jaar op diverse vlakken zien groeien. “In muzikaliteit, in zelfverzekerdheid en in koorklank. Dat laatste is voor een deel te danken aan een min of meer vaste kern van zangers, sommigen zijn er al vanaf het begin bij.” Hoogtepunten voor de dirigent zijn de jubileumreis naar Canterbury, inclusief medewerking aan de Evensong in de plaatselijke kathedraal, en uitvoeringen van Ein deutsches Requiem van Brahms en Bachs cantate Ein feste Burg.

Sopraan Marusja Aangeenbrug was destijds een van de oprichters van Cantiago. “Het verbaasde mij dat er in zo’n grote gemeente als de Jacobikerk geen koor was. Met een aantal gelijkgestemden heb ik toen een peiling gehouden. Er bleek behoorlijk wat animo te zijn en van het een kwam het ander.” Ook Aangeenbrug benoemt de vaste kern. “Er zijn periodes dat er meer verloop is, maar over het algemeen zijn we qua ledenaantal stabiel. En waar ik op dit moment best trots op ben, is de flinke hoeveelheid mannen. Dat is voor een koor niet vanzelfsprekend.”

Kroeg
Een van die mannen is tenor Herman Hendriks. Lachend: “Ik ben lid geworden in de kroeg. Mijn dochter zingt ook bij Cantiago en had me al vaak geprobeerd over te halen. Na afloop van een concert deed ze dat opnieuw, in aanwezigheid van veel andere koorleden. Toen kon ik niet meer terug. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad, ik zing hier met veel plezier. En het is ook nog eens een gezellige club mensen.”

In de pauze praat bas Herman Satter de koorleden bij over de stand van zaken met betrekking tot de pr. Om het jubileumconcert te bekostigen, is onder andere een stroopwafelactie op touw gezet.
Zo’n stroopwafelactie, is dat niet een beetje cliché? “Jawel”, grijnst Satter. “Maar de marge is goed genoeg om over het cliché heen te stappen. Het levert ons een mooi bedrag op.”

Aangeenbrug is blij met het resultaat van de inspanningen van het koor. “Dat je een groep mensen bij elkaar zet en dat het dan zo mooi klinkt. Het is een soort bouwwerk waar je mee bezig bent. Vaak krijg je pas later door hoe alle bouwstenen één geheel vormen.”

De naam Cantiago verwijst naar het Latijnse woord voor zingen (cantare) en naar Santiago de Compostella. Het symbool van de bedevaart naar deze Spaanse stad is de sint-jakobsschelp. Die dankt zijn naam aan de apostel Jacobus, wiens graf zich naar verluidt in Santiago bevindt en naar wie de Jacobikerk genoemd is. De sint-jakobsschelp is op diverse plekken in de kerk herkenbaar aanwezig.

Jubilate & Te Deum van Geerten Liefting


“De muziek van Geerten heeft een aansprekende stijl en is in harmonisch opzicht uitdagend. Er is een duidelijke link met de traditie van de kerkmuziek. Daarnaast is hij nog jong en zelf ook kerkmusicus”, aldus dirigent Herman Mussche over de keuze om Geerten Liefting een opdrachtwerk te laten schrijven. De componist laat weten dat het stuk specifiek is toegesneden op de ruimte van de Jacobikerk.

Het jubileumconcert van Cantiago is op zaterdagavond 16 maart in de Jacobikerk. Het concert begint om 20.15 uur. Meer informatie en kaarten via www.cantiago.nl

Gerelateerde verhalen

Meer

Een gedicht als een kerk

Het leven is door en door kwetsbaar, iets wat we soms maar moeilijk kunnen accepteren. Willem Jan Otten en Marieke Lucas Rijneveld maken juist daar plaats voor in hun werk. Samen met Broese Boekverkopers en het Huis van Dominicus organiseerde ViaJacobi op donderdag 31...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons