29 nov 2020 | Evenementen

Adventsvespers in zeven protestantse kerken

Geschreven door Andreas Havinga

Advent – de vier weken voor Kerstmis – is een periode van hoop en verwachting, van uitzien naar het feest van de geboorte van Jezus Christus. In de adventstijd zijn er vespers in zeven protestantse kerken in Utrecht, of iedere zondag of iedere woensdag. Aan sommigen kan men fysiek deelnemen. Anderen zijn (ook of alleen) online te beleven.
.
.
OP ZONDAG
(* let op afwijkende data)
.
Nicolaïkerk (Binnenstad)
zondagen 29 nov., 6, 13 en 20 dec.
om 17.00 uur.
Graag aanmelden via ikwilnaardekerk@nicolaikerk.nl
.
Oranjekapel (Kerk op Zuilen)
zondagen 29 nov., 6, 13 en 20 dec.
om 17.00 uur.
.
Domkerk (Binnenstad)
op zondagen 29 nov., 6, 13 en 20 dec.
om 19.00 uur.
.
Jacobikerk (Binnenstad)
zondagen 29 nov., 6, 13 en 20 dec.
om 19.30 uur.
.
Nieuwe Kerk (Wittevrouwen)
* zondagen 29 nov., 6 en 20 dec. (op 13 dec.: MEERavond)
om 19.30 uur.
.
.
OP WOENSDAG
(* let op afwijkende data)
.
Domkerk (Binnenstad)
op woensdagen 2, 9, 16 en 23 december
om 19.00 uur.
.
Tuindorpkerk (Tuindorp)
* woensdagen 2, dinsdag 8 en woensdagen 16 en 23 december
om 19.30 uur.

.

Janskerk (Binnenstad)
woensdagen 2, 9, 16 en 23 december
om 20.00 uur.
.
.
.
MEER INFORMATIE
.
Jacobikerk.
Op zondagavond 29 november kun je weer meedoen met een online vesper. Interactief, verstillend en inspirerend! De online vespers sluiten ook in de Advents- en Kerstperiode aan bij het ViaJacobi-thema #Veerkracht. Laat je verrassen en doe mee! ViaVespers zijn bedoeld voor zowel gemeenteleden van de Jacobikerk als belangstellenden uit andere gemeentes of mensen die behoefte hebben aan bezinning en verdieping.
Je kunt je aanmelden voor de Zoom-link via www.viajacobi.nl. Na afloop ben je welkom om nog even met elkaar door te praten. Voel je vrij om de link te delen met andere geïnteresseerden.
.
Janskerk.
Advent is een tijd van wachten, van verstillen, van verlangend uitzien naar de kortste dag, naar dat het tij zal keren. In de donkere decembermaand zoeken we geborgenheid en warmte, licht en hoop. We vertrouwen erop dat het licht in onze duisternis zal doorbreken, hoe dan ook. We zijn meer thuis en kunnen niet vanzelfsprekend allemaal tegelijk op zondag naar de kerk gaan.
We will je daarom uitnodigen om op de plek waar je bent elke adventszondag het licht ontsteken, in verbondenheid met elkaar en met het Licht in de kerk. Dat kan heel eenvoudig door zelf een adventskandelaar te maken, door bijvoorbeeld vier jampotjes neer te zetten met in elk daarvan een waxinelichtje, een krans te knutselen of vier mooie kaarsen bij elkaar te zetten. Zo vormen we samen een spoor van Licht de wereld in. (Lees ook ‘Landelijke oproep…’ hierbeneden)
Ook ben je van harte welkom bij de adventvespers op woensdagavond 2, 9, 16 en 23 december om 20 uur in de Janskerk. Graag aanmelden via deze link.
.
Nicolaïkerk.
De geplande cantate kan helaas niet worden uitgevoerd op zondag 29 november vanwege de coronamaatregelen. Gelukkig kan de vesper wel doorgaan! De Vespercantorij, weliswaar bestaande uit maar zes zangers, zingt feestelijke adventsmuziek uit de 17e eeuw. U bent van harte uitgenodigd de vespers bij te wonen. Deze begint om 17.00 uur. U moet zich wel van tevoren opgeven via ikwilnaardekerk@nicolaikerk.nl
.
Nieuwe Kerk.
Op zondagavond 29 november is er weer een vesper. Een moment om stil te worden en je aan te sluiten bij woorden, liederen en gebeden die de tijd doorstaan hebben. De vesper begint om half 8 en duurt ongeveer een half uur. Tijdens de vesper volgen we een korte liturgie van muziek, bijbellezen, muziek, stilte en gebed. Graag aanmelden via deze link. Deze vespervieringen vinden elke zondagavond plaats behalve de 2e zondag van de maand, want dan is er een MEERavond.
.
Oranjekapel (Kerk op Zuilen).
‘Open en uitzien naar het licht’ is het thema van de Adventsvespers, op de vier adventszondagen om 17.00 uur in de Oranjekapel. Dit zijn bijeenkomsten van 30-45 minuten in meditatieve sfeer. Wij luisteren naar en spreken woorden uit de Bijbel en het Liedboek, er klinkt muziek, wij bidden samen en zijn samen stil. Zo willen wij ons voorbereiden op de geboorte van Jezus.
.
Tuindorpkerk.
In de adventsperiode organiseren we in de Tuindorpkerk vier keer een vesper:  op woensdag 2, dinsdag 8 en de woensdagen van 16 en 23 december, telkens om half acht. We nodigen je daarvoor van harte uit.
.
.
.
Landelijke oproep van de Protestantse Kerk:
‘Je hoeft het niet alleen te doen!’  –  Op zondag 29 november start de gezamenlijke #Nietalleen campagne: ‘Je hoeft het niet alleen te doen!’ We dagen mensen uit om deze campagne handen en voeten te geven door in hun eigen omgeving hulp aan te bieden en mensen te laten weten dat ze niet alleen staan. Een gemeenschappelijk middel dat we hiervoor gebruiken is een kaars met een #Nietalleen wikkel en kaartje dat kosteloos via de Nietalleen website besteld kan worden. We hopen dat iedereen in het #Nietalleen netwerk met deze boodschap aan de slag gaat, het licht doorgeeft en de ontvanger inspireert dit licht zelf ook door te geven. Gezamenlijk bereiken we dan misschien wel heel Nederland met een klein, persoonlijk gebaar van licht en hoop.
.
.
.
Foto door Gerd Altmann via pixabay.com
.
.

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer

Festival Licht Geraakt

Kom vrijdagavond 21 juni naar een bijzonder festival in de Janskerk: Festival Licht Geraakt. Dompel jezelf onder in gloedvolle muziek. Laaf je aan lichtgevende poëzie. Warm je aan vurige verhalen tijdens de langste dag van het jaar.  In vroeger dagen werden Midzomer...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons