26 nov 2021 | Evenementen, Nieuws

Maria’s van Utrecht: foto-expositie te zien rond Kerst

Geschreven door Redactie

PERSBERICHT

Maria’s van Utrecht:

foto-expositie te zien rond Kerst

UTRECHT – Oud, jong, gelovig, niet gelovig, native Utrechter of net verhuisd: twaalf Utrechtse Maria’s werden in de aanloop naar Kerst geportretteerd in hun eigen context door verschillende talentvolle fotografen. Het resultaat is een fototentoonstelling, die van december tot maart te zien is in de Jacobikerk. De opening vindt plaats op vrijdag 3 december met een Maria-symposium.

 

De Utrechtse Maria’s stonden in het najaar van 2020 al voor de camera; door de lockdown moesten de plannen voor de tentoonstelling worden uitgesteld. Maar tijdens de komende adventsperiode zijn ze dan eindelijk te zien. Het thema van de tentoonstelling is ‘Verwachting’. Deelnemende Maria’s zie je niet alleen terug in foto’s, maar zij werden ook kort geïnterviewd. Na een turbulente periode vroegen we hen vooruit te kijken. Wat verwachten deze Utrechters van hun toekomst? Wat hopen ze voor de stad?

 

Vlees en bloed

De drie Utrechtse fotografen Ruth Catsburg, Arco Krijgsman en Arend-Jan Westerhuis lieten zich ieder op eigen wijze inspireren door klassieke Maria’s uit de kunstgeschiedenis en Maria’s van vlees en bloed die ‘om de hoek’ wonen. Volgens het Meertens Instituut wonen er ongeveer 2500 Maria’s in Utrecht. De initiatiefnemers wilden graag met deze Maria’s in contact komen om hen te betrekken bij dit bijzondere kerstproject. ‘De reacties waren overweldigend, we kregen een inkijkje in zoveel bijzondere levens’, zegt Adrienne Simons die enkele Maria’s interviewde. Maria’s die de tentoonstelling komen bezoeken, krijgen dan ook een leuke verrassing.

 

Meest afgebeelde vrouw

Van iconen tot tatoeages en van schilderijen tot platenhoezen. Maria is de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Naast een van de hoofdpersonen in het kerstverhaal, is zij uitgegroeid tot symbool voor liefde, vrouw-zijn, angst, troost, bescherming en verwachtingsvol vooruitkijken. In een mini-symposium ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling komen Theoloog des Vaderlands Almatine Leene (haar tweede naam is Maria) en auteur Arnold Huijgen aan het woord. Hij schreef recent het boek ‘Maria, icoon van genade’ en pleit hierin voor een prominentere plek voor de moeder van Jezus in de protestantse wereld. Ook zullen tijdens dit openingsevent verschillende gefotografeerde Maria’s, thema’s uit hun levensverhaal koppelen aan het verhaal van hun naamgever. Ongeacht cultuur, religie of smaak blijft ze populair: Maria is van alle tijden en van iedereen.

 

Het project Maria’s van Utrecht is een initiatief van ViaJacobi, een community voor gesprekken over levensvragen en actuele maatschappelijke thema’s via debatten, boekenclubs, vespers, retraites en festivals. Aanmelden voor het Maria-symposium kan op www.viajacobi.nl. Het symposium vindt plaats op vrijdag 3 december om 16.00 uur. De tentoonstelling is in principe elke zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur te bezoeken tot 2 maart; de actuele openingstijden zijn te vinden op www.viajacobi.nl. De toegang is vrij (wij volgen de actuele coronaregels).

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Podcast over de klokken van Utrecht

Op 12 juli lanceert het Utrechts Klokkenluiders Gilde de nieuwe podcastserie 'Het geluid van Utrecht'. Het gilde, dat de Utrechtse klokken al 45 jaar luidt, wil het lustrum graag samen met de stad vieren. Deze zomer kan elke Utrechter op reis zijn thuisgeluid dus via...

Lees meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons