PERSBERICHT
Maria’s van Utrecht:
foto-expositie te zien rond Kerst
UTRECHT – Oud, jong, gelovig, niet gelovig, native Utrechter of net verhuisd: twaalf Utrechtse Maria’s werden in de aanloop naar Kerst geportretteerd in hun eigen context door verschillende talentvolle fotografen. Het resultaat is een fototentoonstelling, die van december tot maart te zien is in de Jacobikerk. De opening vindt plaats op vrijdag 3 december met een Maria-symposium.
De Utrechtse Maria’s stonden in het najaar van 2020 al voor de camera; door de lockdown moesten de plannen voor de tentoonstelling worden uitgesteld. Maar tijdens de komende adventsperiode zijn ze dan eindelijk te zien. Het thema van de tentoonstelling is ‘Verwachting’. Deelnemende Maria’s zie je niet alleen terug in foto’s, maar zij werden ook kort geïnterviewd. Na een turbulente periode vroegen we hen vooruit te kijken. Wat verwachten deze Utrechters van hun toekomst? Wat hopen ze voor de stad?
Vlees en bloed
De drie Utrechtse fotografen Ruth Catsburg, Arco Krijgsman en Arend-Jan Westerhuis lieten zich ieder op eigen wijze inspireren door klassieke Maria’s uit de kunstgeschiedenis en Maria’s van vlees en bloed die ‘om de hoek’ wonen. Volgens het Meertens Instituut wonen er ongeveer 2500 Maria’s in Utrecht. De initiatiefnemers wilden graag met deze Maria’s in contact komen om hen te betrekken bij dit bijzondere kerstproject. ‘De reacties waren overweldigend, we kregen een inkijkje in zoveel bijzondere levens’, zegt Adrienne Simons die enkele Maria’s interviewde. Maria’s die de tentoonstelling komen bezoeken, krijgen dan ook een leuke verrassing.
Meest afgebeelde vrouw
Van iconen tot tatoeages en van schilderijen tot platenhoezen. Maria is de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Naast een van de hoofdpersonen in het kerstverhaal, is zij uitgegroeid tot symbool voor liefde, vrouw-zijn, angst, troost, bescherming en verwachtingsvol vooruitkijken. In een mini-symposium ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling komen Theoloog des Vaderlands Almatine Leene (haar tweede naam is Maria) en auteur Arnold Huijgen aan het woord. Hij schreef recent het boek ‘Maria, icoon van genade’ en pleit hierin voor een prominentere plek voor de moeder van Jezus in de protestantse wereld. Ook zullen tijdens dit openingsevent verschillende gefotografeerde Maria’s, thema’s uit hun levensverhaal koppelen aan het verhaal van hun naamgever. Ongeacht cultuur, religie of smaak blijft ze populair: Maria is van alle tijden en van iedereen.
Het project Maria’s van Utrecht is een initiatief van ViaJacobi, een community voor gesprekken over levensvragen en actuele maatschappelijke thema’s via debatten, boekenclubs, vespers, retraites en festivals. Aanmelden voor het Maria-symposium kan op www.viajacobi.nl. Het symposium vindt plaats op vrijdag 3 december om 16.00 uur. De tentoonstelling is in principe elke zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur te bezoeken tot 2 maart; de actuele openingstijden zijn te vinden op www.viajacobi.nl. De toegang is vrij (wij volgen de actuele coronaregels).