27 mei 2022 | Denken

Vrienden van de straat?

Geschreven door Redactie

Deze bijdrage van Straatpastoraat is per abuis niet in PUP 1 (Vriendschap) geplaatst.

Vrienden van de straat?

Vaak heb ik me afgevraagd of we de mensen met wie wij optrekken vrienden kunnen noemen. Klopt dit woord wel? Vrienden nodig ik thuis uit, met vrienden deel ik lief en leed, vrienden komen op mijn verjaardag.

Bij onze vrienden van de straat is dat anders. Ze komen niet bij ons thuis en niet op onze verjaardag. Lief en leed delen we, maar dan vooral het hunne.

Toch spreken we van vrienden. Misschien omdat velen van hen ons als vrienden beschouwen. Eén van hen schreef, op de vraag wat de Tafel van 12, een maaltijd met tafelliturgie, voor hen betekende: “Vriendschap. Mensen die mij nemen zoals ik ben, en mij accepteren voor wie ik ben.” Een ander, op de vraag wat de maandagochtendinloop betekende: “O God, no words can express the love I feel”.

Misschien hoeven niet alle vrienden bij je thuis te komen. En hoeft er geen sprake te zijn van evenwicht in het delen van lief en leed. Dat mensen ons hun vertrouwen schenken en hun verhaal met ons delen of ons bellen vanuit Afrika om te zeggen dat ze ons missen, is een groot geschenk. Hiermee doen ze een appèl op ons. Hen vrienden noemen is ons antwoord.

Wieke de Wolff (Straatpastor)

 

Gerelateerde verhalen

Meer

podcast dogmatiek: Jan Muis

Geloven, hoe moet dat? Daar zijn we al bijna 2000 jaar over in discussie. Maar er zijn concessies. Een gesprek over Dogmatiek met professor Jan Muis, aan tafel bij ds. Andries Zoutendijk. "God wil er naar toe dat we in liefde en vrede met elkaar leven." Unplugged!...

Lees meer

What if love is the masterplan?

Tijdens de Utrecht Pride op 3 juni stonden de deuren van de Jacobikerk open. Iedereen die behoefte had aan stilte, schoonheid, een toiletbezoek of een gesprek, was welkom. Dominee Wim Vermeulen had bijzondere ontmoetingen en fietste dankbaar weer naar huis. Al een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons