28 aug 2021 | Leven

Je levensverhaal als bron van wijsheid

Geschreven door Andreas Havinga

Autobiografisch schrijven in het Stadsklooster.

Workshop (pilot) in Stadsklooster Utrecht i.s.m. WaardevolWest.

Aanmelden:  voor 11 september  –  Aanvang:  20 september 2021.

Wat:  Gedurende acht weken verzamel je belangrijke bouwstenen voor je persoonlijke levensverhaal. Je beschrijft en onderzoekt ze. Wat zijn terugkerende thema’s en motieven in je leven? Wat is de rode draad? Welke personen en gebeurtenissen spelen een belangrijke rol? Je levensverhaal geeft je inzicht in waar je vandaan komt, hoe je beland bent waar je nu staat en wat je bestemming is.

Waarom:  Werken aan je levensverhaal brengt persoonlijke reflectie op gang en helpt je jezelf beter te begrijpen (verleden en heden) en nieuwe perspectieven te ontwikkelen (toekomst). De articulatie ervan helpt je antwoord te vinden op persoonlijke en existentiële vragen als: past dit leven (nog) bij mij? Wat vind ik werkelijk van belang? Waar geloof ik in? Welke drijfveren en waarden horen bij mij (authenticiteit) en geven mijn leven zin?

Hoe:  Iedere week werk je thuis aan de hand van een schrijfopdracht aan je biografie. Tijdens de acht bijeenkomsten is er ruimte voor het delen van ervaringen. Reflectie- en verbeeldingsoefeningen bieden je de gelegenheid verdieping aan te brengen en je levensverhaal verder in te kleuren.

Voor wie:  Deze workshop is voor jou geschikt als: je behoefte hebt aan reflectie op waar je in het leven staat en waar je naartoe wilt; als je je leven als een aaneenschakeling van losse gebeurtenissen ervaart en nieuwsgierig bent naar de rode draad en de thema’s die deze gebeurtenissen verbinden; als je het gevoel hebt op een keerpunt in je leven te staan; als je je bewuster wilt worden van vitale (en belemmerende) ‘onderstromen’ in je leven.

Wanneer:  Acht bijeenkomsten op maandag 20 september, 4 oktober, 11 oktober, 18 oktober, 1 november, 8 november, 15 november, 22 november 2021.

Waar:  In het Stadsklooster, Kanaalstraat 198, Utrecht-Lombok. Van 20.00 tot 22.00 uur.

Door wie:  De workshop wordt begeleid door Marion Lommers, coördinator Zingeving en Levenskunst, Stadsklooster Utrecht. Marion heeft Nederlands en Humanistiek gestudeerd. Haar aandachtsgebied is de filosofie en ethiek van het levensverhaal.
Mariska van Beusichem, predikant en projectleider WaardevolWest. Mariska’s aandachtsgebied is mystagogie, oftewel ‘inwijding in de geheimen van het leven.’ Dit is een vorm van begeleiding met eeuwenoude papieren. Deze vorm is volgens Mariska uitermate geschikt om hedendaagse mensen te gidsen op hun unieke innerlijke reis, met respect voor ieders visie.

Kosten:  Voor deze pilot betaal je een onkostenvergoeding van 50 euro.

Aanmelden:  Voor 11 september via marion@stadskloosterutrecht.nl

.

.

Bron:  Nieuwsbrief, wijkgemeente Utrecht-West, zondag 29 augustus 2021

Foto door Mohamed Hassan via pixabay.com

.

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Heksen

Langs de route van de Sint Maarten Parade sta ik naast een jochie van een jaar of zes. Vanaf het moment dat hij me een winegum uit zijn snoeptrommel aanbiedt, zijn we dikke vrienden en wijzen we elkaar op allerhande fraais in de schier eindeloze stoet. Na de zoveelste...

Lees meer

Moeder

Ik interview een eeuweling. Ze is 102 en woont in Zuylenstede. “Gezellig, kom binnen,” zegt ze. Er bungelen tasjes en een mascotte aan haar rollator. Haar moeder, vertelt ze, is op haar 24’ste overleden aan de vliegende tering, zelf was ze vier.  “Ze werd steeds...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons