19 nov 2020 | Leven

Gedachtenis van omgekomen vluchtelingen

Geschreven door Harry Veenstra

Op Eeuwigheidzondag 22 november, de dag waarop veel protestantse kerken hun overledenen gedenken, vindt in de Utrechtse Pieterskerk een herdenking plaats van vluchtelingen die aan de Europese grenzen zijn omgekomen.

Elke dag slaan mensen op de vlucht voor honger, geweld en natuurrampen. Velen hopen in Europa een veilig heenkomen te vinden. Hun tocht is uitputtend en gevaarlijk. Telkens horen wij getallen van hen die onderweg zijn omgekomen. Stuk voor stuk mensen met een naam, een gezicht, een familie, een verhaal, een verlangen. Wij willen bij hun leven stil staan en hun namen noemen.
Inwoners van Utrecht worden uitgenodigd ter gedachtenis aan hen tussen 14.00 u en 17.00 u een lichtje aan te steken in de Pieterskerk. Deze kaarsjes worden op het Pieterskerkhof uitgedeeld. De Pieterskerk is in verband met vluchtelingen een veelzeggende plek. De gemeente is gesticht door mensen die, bedreigd vanwege hun geloof, eind zestiende eeuw Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden zijn ontvlucht.
Om 17.00 u wordt in de kerk een gedachtenisvesper gehouden waarin namen van omgekomen vluchtelingen worden genoemd. Umarr Fofanah en Keon Mitchell, zelf vluchtelingen, zullen vanaf het hoogkoor zingen. Muzikale medewerking wordt verleend door Henk Kraayeveld. Voorgangers in de vesper zijn ds. Michiel Badry, predikant van de Église Wallonne in de Pieterskerk, ds. Marieke Sillevis Smitt, diaconaal predikante voor en met ongedocumenteerde vluchtelingen in Utrecht, en ds. Mariska van Beusichem, predikant protestantse wijkgemeente Utrecht West.
Vanzelfsprekend worden gedurende de hele middag de coronamaatregelen in acht genomen. Daarom kunnen er helaas maar 30 mensen fysiek in de vesper aanwezig zijn. Maar via de live stream kan iedereen die wil toch deelnemen.

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Struikelstenen

Onlangs werd ik benaderd door het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) of ik informatie had over de familie Falk in Gouda. Er waren herdenkingsstenen (‘Stolpersteine’) geplaatst in de straat waar zij woonden. De joodse familie was tijdens WO-II afgevoerd naar...

Lees meer

Het beloofde land

Onlangs was ik in San Diego in het zuidwesten van de VS, vlakbij Mexico. Voor veel Mexicanen is Amerika het beloofde land. Legaal of illegaal: iedereen wil naar dit land van melk en honing. Maar eenmaal aangekomen in deze wereldstad, is het moeilijk om een fatsoenlijk...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons