19 nov 2020 | Leven

Gedachtenis van omgekomen vluchtelingen

Geschreven door Harry Veenstra

Op Eeuwigheidzondag 22 november, de dag waarop veel protestantse kerken hun overledenen gedenken, vindt in de Utrechtse Pieterskerk een herdenking plaats van vluchtelingen die aan de Europese grenzen zijn omgekomen.

Elke dag slaan mensen op de vlucht voor honger, geweld en natuurrampen. Velen hopen in Europa een veilig heenkomen te vinden. Hun tocht is uitputtend en gevaarlijk. Telkens horen wij getallen van hen die onderweg zijn omgekomen. Stuk voor stuk mensen met een naam, een gezicht, een familie, een verhaal, een verlangen. Wij willen bij hun leven stil staan en hun namen noemen.
Inwoners van Utrecht worden uitgenodigd ter gedachtenis aan hen tussen 14.00 u en 17.00 u een lichtje aan te steken in de Pieterskerk. Deze kaarsjes worden op het Pieterskerkhof uitgedeeld. De Pieterskerk is in verband met vluchtelingen een veelzeggende plek. De gemeente is gesticht door mensen die, bedreigd vanwege hun geloof, eind zestiende eeuw Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden zijn ontvlucht.
Om 17.00 u wordt in de kerk een gedachtenisvesper gehouden waarin namen van omgekomen vluchtelingen worden genoemd. Umarr Fofanah en Keon Mitchell, zelf vluchtelingen, zullen vanaf het hoogkoor zingen. Muzikale medewerking wordt verleend door Henk Kraayeveld. Voorgangers in de vesper zijn ds. Michiel Badry, predikant van de Église Wallonne in de Pieterskerk, ds. Marieke Sillevis Smitt, diaconaal predikante voor en met ongedocumenteerde vluchtelingen in Utrecht, en ds. Mariska van Beusichem, predikant protestantse wijkgemeente Utrecht West.
Vanzelfsprekend worden gedurende de hele middag de coronamaatregelen in acht genomen. Daarom kunnen er helaas maar 30 mensen fysiek in de vesper aanwezig zijn. Maar via de live stream kan iedereen die wil toch deelnemen.

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Fietscoach

Ik kijk uit het raam van de universiteitskantine, de fietsenrekken aan de overkant zijn overvol. Een regenjas komt aanfietsen en probeert haar rijwiel in één van de laatste vrije plekjes te rollen. Het lukt niet - haar stuur haakt in de naburige sturen. Een oranje...

Lees meer

Open azc dag op Burendag

Kom op Burendag (zaterdag 24 september, 13 - 16 uur) een kijkje nemen in het azc in Utrecht-West en ontmoet de bewoners. Met rondleidingen en verschillende activiteiten krijg je een indruk van het dagelijkse leven in een asielzoekerscentrum. Na twee online edities,...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons