Hij valt in de sterren, de netflixserie Messiah. Het verhaal komt dichtbij, Al-Masih (Arabisch voor ‘Messias’) predikt zijn boodschap over vrede op aarde en liefde in Syrië, Israël en Amerika. De makers moeten het oorspronkelijke verhaal van Jezus kennen, de herkomst van Jezus heeft overeenkomsten, alleen zijn ze doorgetrokken naar deze tijd. Dat brengt de serie eng dichtbij. Hoe zou u reageren als Jezus in deze tijd rondtrok? Eerlijk gezegd zou ik nogal kritisch zijn. De Messias uit
deze serie wordt achterna gezeten door de CIA en door Israël. Er zijn veel aanhangers maar ook intense vijanden. Is hij een bedrieger of is hij echt? Dat is de spanningsboog van de serie, en dat gaan we u niet verklappen.

PUP heeft ook kritiek. De personage-ontwikkeling van Al-Masih is minimaal, dit geldt overigens ook voor de andere personages uit de serie. De serie lijkt meer plotgedreven dan personagegedreven, wat mij betreft een minder interessante scenariobenadering voor dit thema. Toch brengt deze serie de kijker keihard naar de kern: Zou je nu nog in Jezus geloven of niet? Want de manier waarop Al Masih neer is gezet klopt helemaal met deze tijd, inclusief social media en de internationale politieke situatie. Je zou je zelfs af kunnen vragen of er nu nog wel plaats is in deze wereld voor een Messias, voor vrede en liefde op de hele wereld. Een confronterende serie. (MvW)