23 jul 2019 | Leven

YES! Inloophuis Het Knooppunt is genomineerd!

Geschreven door Redactie

Inloophuis Het Knooppunt is genomineerd – stem je ook?

 

Als stedelijke diaconie zetten we ons dit én volgend jaar extra in om een aantal Utrechtse inloophuizen te helpen om ‘toekomstbestendig’ te worden. Deze plekken zijn voor veel (vaak kwetsbare) mensen van grote betekenis. Extra zichtbaarheid en belangstelling voor de inloophuizen is daarom zeer welkom. Daarom ben ik blij te kunnen melden dat Het Knooppunt op Lunetten is genomineerd voor de Ariënsprijs voor diaconie.

Het is mogelijk om een stem uit te brengen voor het Knooppunt. Ik beveel je van harte aan dit te doen. Dat kan via  https://www.dkci-utrecht.nl/stemmen-ariens-publieksprijs/

Instructie: Je klikt  op “projecten Ariënsprijs”. Helemaal onderaan die pagina staat de button: “klik hier om te gaan stemmen”. Vervolgens het rondje vóór: nr. 4 “Inloophuis Het Knooppunt Lunetten Utrecht” aanvinken. Onder aan de pagina klikken op de button “vote”.

Namens de bezoekers van het Knooppunt hoop ik van harte dat je wilt stemmen voor deze plek. Maar wellicht ken je het Knooppunt niet en wil je eerst meer weten. Hieronder vind je wat achtergrondinformatie aan de hand van een impressie van pastor Hans Harmsen, coördinator van het Knooppunt. Daarnaast ook uitleg over Ariënsprijs.

Hartelijk dank voor je belangstelling voor dit diaconale werk!

Met vriendelijke groeten,

Dirk van den Hoven, directeur Protestantse Diaconie Utrecht

 

 

Over Het Knooppunt

Het Knooppunt startte officieel in 1991. Dit inloophuis werd opgezet door de katholieke parochie (Johannes de Doper – Bernardus) en de protestantse wijkkerk (Marcus) in Lunetten. Nog steeds ondersteunen beide kerken dit inloophuis, dat gebruik maakt van een ruimte van buurtcentrum De Musketon.

Wat zie en hoor je als je op een morgen binnenloopt? Gasten aan de koffie of thee rond enkele tafels die naast elkaar zijn gezet. Twee gastvrouwen of gastheren die ‘koffie en aandacht schenken’. Gesprekken, gelach, discussies. Het is een soort huiskamer voor enkele tientallen mensen, die zich hier thuis voelen. Velen van hen wonen alleen en hebben het niet makkelijk. Sommigen zijn echte stamgasten, anderen komen af en toe. Wat ze daar vinden? Een plek waar je gewoon kunt binnenlopen zonder dat je van alles moet of allerlei vragen moet beantwoorden, zoals bij de hulpverlening vaak het geval is. Je kunt meedoen met een gesprek of zwijgen of iets lezen of zegeltjes plakken of ……

Een van hen schreef: “Dit is de enige plek waar ik gemist word als ik niet kom.” Een ander zei: “Ik heb een tijd als een kluizenaar geleefd. Toen ik weer naar buiten ging, was het Knooppunt een veilige plek. Nu ben ik hier gewend en durf ik weer verder de maatschappij in te gaan.”

Zo’n thuis voor deze mensen is kostbaar. Wat goed dat er gastvrouwen en gastheren zijn die dit mogelijk maken. Wat goed dat de kerken vanuit hun betrokkenheid op mensen dit project nog steeds ondersteunen.

Deze inloop is er op dinsdag (09:30-11:30), woensdag, donderdag en vrijdag (10:00-12:00). Maar er gebeurt nog meer! Na de inloop op dinsdag verstrekt de voedselbank voedselpakketten aan mensen die te weinig geld hebben om voldoende eten te kopen, op vrijdagavond is er een spelletjesavond en op zaterdag is er een ruilwinkel met inloop.

Loop eens gewoon binnen …….

augustus 2018, pastor Hans Harmsen, coördinator van het Knooppunt

 

Over de Ariënsprijs voor Diaconie

Deze diaconale prijs werd in 2003 in het Aartsbisdom Utrecht in het leven geroepen. De prijs draagt de naam van Alphons Ariëns: deze priester van het aartsbisdom toonde in de vorige eeuw een grote betrokkenheid bij de in armoede verkerende arbeidersgezinnen in Twente.

Het gaat bij de Ariënsprijs om een diaconaal project of activiteit. Dit is een activiteit gericht op:
– Zorg en barmhartigheid
– Gerechtigheid
– Verzoening en vergeving

 

Met de diaconale Ariënsprijs worden twee doelen nagestreefd:
a. De prijs wil aandacht en inzet voor diaconie stimuleren.
b. De prijs wil initiatieven stimuleren op het terrein van diaconie waarvoor anders geen geld is.

De Ariëns Prijs wordt uitgereikt op zaterdag 12 oktober 2019. Voor de winnaars is er een geldbedrag en een kunstwerk. Daarnaast krijgt ieder genomineerd initiatief een aandenken. Net als in de vorige edities zal een publicatie gemaakt worden met daarin een portret van alle genomineerde activiteiten en projecten.

 

Gerelateerde verhalen

Meer

Struikelstenen

Onlangs werd ik benaderd door het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) of ik informatie had over de familie Falk in Gouda. Er waren herdenkingsstenen (‘Stolpersteine’) geplaatst in de straat waar zij woonden. De joodse familie was tijdens WO-II afgevoerd naar...

Lees meer

Het beloofde land

Onlangs was ik in San Diego in het zuidwesten van de VS, vlakbij Mexico. Voor veel Mexicanen is Amerika het beloofde land. Legaal of illegaal: iedereen wil naar dit land van melk en honing. Maar eenmaal aangekomen in deze wereldstad, is het moeilijk om een fatsoenlijk...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons