31 mrt 2020 | Evenementen

Vesper Intro: Leesroosters (10 juni)

Geschreven door Harry Veenstra

N.B. Neem contact op met de organisator of deze activiteit wel of niet doorgaat.

Enkele malen per seizoen biedt de Werkgroep Getijden van het Citypastoraat Domkerk te Utrecht een Vesper Intro aan. Een woensdagnamiddag waarop wij ons verdiepen in een facet van de Vespers. Het informatieve programma wordt afgewisseld met zingen. Vervolgens gebruiken wij een eenvoudige maaltijd*. Aansluitend kan het avondgebed bezocht worden.

Op woensdag 10 juni staan wij stil bij de leesroosters die wij in de Vespers in de Domkerk gebruiken. Ds. Klaas Touwen, predikant in Deil en Enspijk, specialist op dit vlak, vertelt na een korte algemene introductie vanmiddag juist over déze allesbepalende roosters onder de vesperdiensten.

Wat is eigenlijk een leesrooster? Wat een brevier? Hoe werkt het? Welk gebruiken wij momenteel in het avondgebed? En waarom? Praat de Kerkenraad daar weleens over, of de Werkgroep Getijden? Wat bestaat er nog meer, en wat is het verschil? Wat is het Dienstboek? Wat is het anglicaanse leesrooster, wat precies Common Worship? Hoe gaat dat op z’n Luthers, hoe op de RK manier? Hoe kunnen we hier als betrokken gemeenteleden mondig en gezond kritisch tegenaan kijken? Wie bepaalt zo’n richtinggevend facet van het avondgebed? Kunnen wij daar allemaal ook zélf een stem in krijgen?

Op zondag lezen we in de ochtend andere stukken uit de bijbel dan in de avond. Waarom zijn er soms gek genoeg Paasverhalen te horen in oktober? Soms volgen we een heel bijbelboek vers voor vers, terwijl het toch duidelijk een liturgisch moment in het jaar is dat je in heel andere sferen bent, of dat je je met heel andere geloofsverhalen bezighoudt…

Honderd vragen… We hebben de klok wel horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt. Maar: op déze middag zal daar verandering in komen!

Programma:
16:30   Ontvangst met koffie en thee, ingang Domstraat
16.45   Vesper Intro programma in de Sacristie
18:15   Maartensmaaltijd* in het Domcafé
19:00   Vesper in het Noordertransept

Voor informatie en opgave:
vespers@domkerk.nl

U bent van harte welkom!
Remco de Graas
Ine Pont

* Een Maartensmaaltijd, oftewel: we delen met elkaar wat we zelf aandragen (voor het aantal personen waarvoor u zich bij de VI hebt opgegeven): We dekken de tafels in het Domcafé, voorzien deze van door de deelnemers zélf meegebrachte etenswaren, en eten dát wat ter tafel komt …

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons