16 aug 2019 | Geloven, Nieuws

Wat zou jij gedaan hebben?

Geschreven door Harry Veenstra

INTERVISIEKRING OVER MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN VAN VERGEVING – september t/m november 2019

Jan Willem Kirpestein & Jeanine Geijtenbeek

Vergeving klinkt zo mooi, maar daadwerkelijk vergeven als persoonlijke activiteit is ingewikkelder. Vaak weten we niet zo goed hoe dat moet. Eerder hebben we een opvatting of oordeel over gedane zaken in ons eigen leven of in het leven van anderen. De vraag: ‘Wie of wat moeten wij vergeven of waar zou ik vergeven kunnen worden?’ is ook niet zo makkelijk te bespreken terwijl die wel invloed hebben.

Wat doe je met dat knagende schuldgevoel jegens iemand die is overleden? Hoe vergeef je een moeder die zelfmoord pleegde terwijl jij haar nodig had? Welke rol speelde jij in het familieconflict? Hoe ga je om met lastige herinneringen als je kind jou op afstand zet? Draag je schuld als je vanuit onmacht en onwetendheid schade hebt berokkend en de gevolgen schrijnend zijn? Wat als je een collega gepest hebt? Wat als je seksueel grensoverstijgend gedrag hebt getoond bij een broer of zus? Deze opsomming is makkelijk aan te vullen met tal van ingrijpende en minder ingrijpende voorbeelden uit ons leven.

Wij geloven en hebben ervaren dat het concreet maken van vergeving een zoektocht is waarin we elkaar kunnen helpen. Dit kan bevrijdend werken. In een intervisie achtige kring gaan we eerst na wat vergeving is en verder hoe dit vorm kan krijgen in ons persoonlijke leven. Als inleiding lezen we een klein boekje van Simon Wiesenthal met de naam ‘The Sunflower’. Hij beschrijft een situatie waarin hem om vergeving werd gevraagd maar die hij  niet kon geven. Hij stelt aan het einde van het boekje de vraag:

‘En jij, wanneer je over deze trieste en tragische episode in mijn leven leest, leef je in en stel jezelf de cruciale vraag: ‘Wat zou jij gedaan hebben?’

Spreekt de kring je aan en wil je misschien meedoen? Of heb je vragen over de opzet?

Kijk op: www.jeaninegeijtenbeek.com/kring-vergeven. Je kan ook bellen op 06-33750325.

 

Meer info

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons