1 mrt 2020 | Nieuws

Steun restauratie Domkerk met 3D puzzel

Geschreven door Harry Veenstra

Nieuwe publieksactie ten behoeve van de restauratie Domkerk. De Domkerk staat al sinds de zomer van 2017 in de steigers. Van Hoogevest Architecten en de vaklieden van Nico de Bont Aannemingsbedrijf zijn druk doende om de als gotische kathedraal gebouwde kerk vakkundig te restaureren.

Noodzakelijke restauratie

Op dit moment staan de steigers hoog tegen de westgevel van de kerk en gaat ook de entree van de kerk verscholen achter steigerpijpen en beplating. De fraaie informatiepanelen met middeleeuwse stripfiguren wijzen de bezoekers waar men de Domkerk binnen kan gaan.

Dat deze restauratie dringend noodzakelijk is kan men vanaf straatniveau niet goed beoordelen. Vanaf het enorme steigerwerk is echter goed te zien hoe grote stukken natuursteen zo met de hand uit te nemen zijn. Overal zijn grote scheuren zichtbaar, veroorzaakt door roest en uitzetting van de ijzeren verbindingen die het natuursteen op haar plaats moet houden. Sommige ornamenten zijn zo broos geworden dat ze eenvoudig met de hand verkruimeld kunnen worden.

Domkerk van 1674 in 3D puzzel

Het bestuur van de Domkerk is dan ook zeer content met bijdragen vanuit het Rijk, de Provincie en de Gemeente Utrecht, alsmede de vele fondsen, stichtingen en het bedrijfsleven die hun steentje bijdragen. Na eerdere crowdfunding-acties is er nu opnieuw een publieksactie in samenwerking met de DomShop en House of Holland. Er is namelijk een prachtige 3D Puzzel beschikbaar van de Domkerk zoals deze er rond 1525 uit heeft gezien, tot de grote storm van 1674 hier verandering in bracht.

Het mooie is dat men er nog een goed doel mee steunt ook. De opbrengst van elk verkocht exemplaar in de DomShop, komt geheel ten goede aan de huidige restauratie van de Utrechtse Domkerk. Daarnaast doneert House of Holland bij elke verkochte puzzel in de shop een extra bijdrage aan het restauratiefonds. De DomShop, gesitueerd in een van de mooiste kapellen van de kerk, is dagelijks geopend tijdens de openingstijden van de kerk. De Puzzel kost €17,95 en de leeftijdsaanduiding is 12+.

De openingstijden van de DomShop zijn:
maandag – vrijdag 11.00 tot 16.00 uur
zaterdag van 11.00 tot 15.15 uur
zondag van 12.00 tot 16.00 uur

Lia Reedijk coördinator DomShop & Marco van der Werf lid Commissie Restauratie Domkerk

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote zorgen om de nieuwe kabinetsplannen met...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons