15 aug 2019 | Nieuws

Special Award 2019 expositie Nicolaïkerk

Geschreven door Harry Veenstra

Waarschijnlijk is het u al opgevallen: de expositie Special Award die van 16 juli t/m 15 september in de kerk wordt gehouden. Wellicht bent u benieuwd naar de achtergrond van deze expositie.

In het voorjaar 2019 zijn kunstenaars vanaf 18 jaar met een verstandelijke, fysieke of psychische
beperking uitgenodigd om drie recente werken digitaal in te sturen. Er was geen thema en ook de materiaalkeuze was vrij.
Bijna 400 kunstenaars hebben werk, met een grote diversiteit van thema’s en technieken, ingestuurd. Na een voorselectie zijn 130 kunstenaars uitgenodigd om met hun werken naar Amersfoort te komen. In een leegstaand kantoorpand kregen zij de gelegenheid zelf hun kunstwerken op te hangen, neer te zetten en natuurlijk elkaars werk te bekijken.
Hieruit heeft de tussenjury 39 kunstenaars geselecteerd voor de expositie in de kerk. Zij exposeren elk drie kunstwerken. Dit zijn de genomineerde kunstenaars, die in aanmerking komen voor de publieksprijs en de vakjuryprijzen.

Naast het bekijken van de tentoonstelling is het voor de bezoekers mogelijk om:
1. te stemmen op een kunstenaar (niet op een kunstwerk) voor de publieksprijs. Dit kan op drie manieren:
• via www.specialaward.nl
• via het scannen van de QR code die op de bordjes staat
• via een stembriefje
2. Een kunstwerkje te kopen via de Pakje Kunst-automaat
In de kerk staat ook de Pakje Kunst-automaat. Dit is een omgebouwde sigarettenautomaat. Voor € 4 kan een sigarettendoosje getrokken worden met daarin een kunstwerkje gemaakt door een kunstenaar met een beperking. In een doosje kan men iedere kunstvorm tegenkomen.
3. Meedoen aan het randprogramma
Rondom de tentoonstelling organiseert Special Arts een randprogramma. Het actuele programma is te lezen op hun website. Er zijn in de kerk ook flyers met het programma aanwezig.
4. Voor kinderen is er speurtocht: Speuren naar Kunst.

N.B. Bij het bekijken van de inzendingen viel de tussenjury een aantal werken op die beïnvloed lijken door video games. Om dit aspect te tonen is er gekozen voor een aparte presentatie van deze werken naast de hoofdpresentatie. Dit betreft zowel werk van genomineerde, als niet-genomineerde kunstenaars.

De expositie is te bekijken tijdens de openingsuren van de kerk, in principe van dinsdag t/m zondag van 12:00-16:30 uur (N.B. niet tijdens de orgelconcerten op zaterdag). Kijk voor afwijkingen van de openingstijden op Kerkenkijken.

Anne-Marie Rutgers

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons