21 mrt 2019 | Evenementen, Geloven

Samen leven en samen geloven in Irak

Geschreven door Harry Veenstra

Syrisch-Iraaks monnik Jens Petzold in Utrecht

Enkele Utrechtse en enkele landelijke kerkelijke organisaties hebben de afgelopen jaren een intensieve relatie opgebouwd met de Chaldeeuws Katholieken te Kirkuk en Sulaymaniyah, in Irak en Iraaks Koerdistan. Jens Petzold, Syrisch-Iraaks monnik en een van de contacten ginds, zal op hun uitnodiging van 21 tot 24 maart in Utrecht zijn. De van huis uit Zwitserse Petzold, monnik van de Orde van Syrisch Katholieke Mar Musa, leeft sinds 2012 in Irak, omdat naar het oordeel van zijn orde voor hem als “immigrant” in Syrië de grond hem te heet onder voeten werd. Hij kan uit eigen ervaring vertellen wat het betekent om op een vreedzame wijze te leven, te werken en te geloven in een vaak zo verdeeld land.

Rond zijn aanwezigheid zijn enkele bijeenkomsten georganiseerd.

Programma:
Petzold is de hoofdspreker op vrijdagmiddag 22 maart, in de Janskerk te Utrecht, bij een symposium: „IN VREDE SAMENLEVEN, kan dat?” Tijd: 13.00-17.30 uur.
Petzold zal vertellen over de open wijze waarop moslims en christenen in Syrië en Irak met elkaar omgaan – nog steeds, ondanks de ellende van ISIS, ondanks de angst ook die leeft in een deel van de christelijke gemeenschap.
Bij het symposium zullen ook anderen het woord voeren: Professor Marcel Poorthuis uit Tilburg (hoogleraar Interreligieuze dialoog) en Rasit Bal, van het Contactorgaan Moslims en Overheid.
Syrische muziek door het Gharib Ali Oriental Dreams Ensemble luistert de middag op.

Zaterdagmorgen 23 maart zal Petzold in kleinere kring beschikbaar zijn voor gesprek, in de pastorie van de Aloysiuskerk, Van Ostadelaan 4.
Zaterdagmiddag om 17.00 uur tenslotte, zal hij in Stadsklooster Antonius te Lombok in een Viering voorgaan op de wijze van Mar Musa: bedoeïnenstijl (alsof je in een tent zit)

Alle bijeenkomsten zijn kosteloos. In de Janskerk zal gecollecteerd worden voor de Yezidistudenten die nog steeds geholpen worden door dit Chaldeeuws katholieke bisdom. De rk parochie Utrecht wijdt er haar hele vastenactie aan, in samenwerking met De vastenactie.

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons