15 mrt 2020 | Nieuws

Protestantse gemeenten blijven verbonden ondanks afgelaste kerkdiensten

Geschreven door Andreas Havinga

Ook Protestantse wijkgemeenten in Utrecht zijn creatief bezig met het bedenken van alternatieven voor de kerkdiensten die – net als in het hele land – zijn afgelast vanwege de coronavirus crisis.

Met het afzeggen van de fysieke kerkdiensten in het weekend van 14 en 15 maart sloten de Utrechtse wijkgemeenten zich aan bij de adviezen van het RIVM en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Gebedsdiensten online.

Vier van de protestantse wijkgemeenten in Utrecht hielden zondag 15 maart een gebedsdienst zonder kerkgangers, die via kerkomroep.nl werd uitgezonden.

De online viering vanuit de Janskerk werd gehouden door de voorganger, musici en voorbereidingsgroep van de Oecumenische Janskerkgemeente. De liturgie was beschikbaar via de churchapp, om thuis te lezen en te zingen; online een bijdrage te leveren aan de collecte; en eventueel reacties te delen.

Op 15 maart waren er ook besloten gebedsdiensten vanuit de Domkerk, Jacobikerk en Nicolaïkerk, die live te volgen waren of terug te luisteren zijn via de kerkomroep.nl.

Ongekend grote belangstelling.

Van de meeste protestantse wijkgemeenten in Utrecht zijn opnames van de kerkdiensten terug te luisteren via kerkomroep.nl > utrecht. Ook zijn er opnames van kerkdiensten via kerkdienstgemist.nl > utrecht. Gezien de ongekend grote belangstelling*, zou het kunnen dat deze sites niet altijd direct te bereiken zijn.

Televisie-diensten.

Thuisblijvers konden 15 maart ook een uitzending van de Protestantse Kerk volgen op NPO 2, waarin ds René de Reuver, scriba van de synode, voorging. De korte meditatie werd door de EO vanuit de kapel van het PKN dienstencentrum in Utrecht uitgezonden.

De komende weken zendt de EO elke zondagmorgen om 9.20 uur een televisie-kerkdienst uit op NPO2, naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus. De diensten zijn te volgen op www.npostart.nl > kerkdiensten-eo

Alternatieve vormen van vieren.

Voor de komende zondagen denken ook andere wijkgemeenten – zoals de Nieuwe Kerk en Utrecht-West – na over alternatieve vormen van vieren, met behulp van video of streaming.

De kerkenraad van de Nieuwe Kerk besloot om 15 maart juist geen online dienst te houden. “Een kale dienst in een lege kerk streamen vraagt veel van betrokkenen en voegt niet zoveel toe, helemaal gelet op wat er allemaal al online beschikbaar is aan diensten/preken,” legde de kerkenraad uit. “Tegelijk vinden we het wel van belang om momenten van ‘contact’ te houden in de komende weken.”

Voorbede via mail.

Gemeenteleden van de Lutherse Kerk in Utrecht werden verwezen naar een online ochtendgebed vanuit Harmelen. Ook daar waren geen kerkgangers aanwezig, “maar via de moderne techniek kunnen we toch verbonden zijn”. Via de mail kon men om voorbede vragen.

Huiskamervieringen.

Gemeenteleden van de Jacobikerk en de Nieuwe Kerk werden aangemoedigd om in huiselijke kringen bij elkaar te komen. “De richtlijnen van het RIVM in goed acht nemend, is het zeker niet verboden creatief te zijn.”

Via de landelijke website van de Protestantse Kerk zijn er uitgewerkte liturgieën voor een viering in huiskring of een kliederkerk thuis. Ook zijn er werkvormen voor kinderen en jongeren. Ga naar www.protestantsekerk.nl > nieuws

 

foto: Nathan Dumlao op Unsplash.com

* Advies inzake online kerkdiensten.

Gezien de ongekend grote belangstelling, zou het kunnen dat kerkomroep.nl en kerkdienstgemist.nl niet altijd direct te bereiken zijn. Probeer het later nog een keer of kijk of er alternatieven zijn via de site van de desbetreffende gemeente.

Kerkomroep.nl en kerkdienstgemist.nl doen er alles aan om hun website in de lucht te houden, zodat zo veel mogelijk mensen kerkdiensten door heel het land kunnen meebeleven.

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons