28 mrt 2020 | Nieuws

Online kerkdiensten ook met aandacht voor kinderen

Geschreven door Andreas Havinga

Kinderen krijgen extra aandacht in de online kerkdiensten van Protestantse wijkgemeenten in Utrecht. Er is ook materiaal beschikbaar voor kinderdiensten thuis.

Het ‘kindermoment’ van de Nieuwe Kerk is een van de video’s in de youtube afspeellijst waaruit de online kerkdienst bestaat. Vorige zondag (22 maart) werden de kinderen uitgedaagt om een rap te schrijven naar aanleiding van een psalmvers. Het kinderlied was een muziekvideo van Make Some Noise Kids.

Tekeningen als anti-virus.

De Domkerk had een aparte videoboodschap voor kinderen via de eigen youtube-kanaal. Ook de Jacobikerk, Nicolaikerk en wijkgemeente Utrecht-West hadden een moment van aandacht voor kinderen tijdens hun online kerkdienst.

In het online kinderpraatje van de Domkerk riep de voorganger de kinderen op om mee te werken aan een anti-virus tegen dat akelige coronavirus. Als iedereen een kaart of een tekening zou maken voor een ouder, ziek of verdrietig iemand in de gemeente, dan zouden mensen weer vrolijk worden. “Inmiddels zijn er al heel wat tekeningen verspreid en de werkgroep pastoraat merkt al een eerste positief effect,” meldt de wekelijkse nieuwsbrief van de Domkerk.

Menukaart voor kinderdiensten thuis.

Voor komende zondag (5 april) kunnen de kinderen van de Nieuwe Kerk thuis een palmpasenstok maken. Hiervoor kunnen zij een ‘Doe-het-jezelf-palmpasenstok-pakket’ aanvragen.

Er is ook een uitgebreid ‘menukaart’ voor kinderdiensten thuis op de site van de Nieuwe Kerk, voor de leeftijdsgroepen 0-4 jaar en 4-12 jaar.

Werkvormen voor een thuisviering zijn ook te vinden op de site van Jong Protestant. Deze zijn geschikt voor vier leeftijdsgroepen: 4-8 jaar, 9-12 jaar, 13-16 jaar en alle leeftijden.

Online kindernevendienst.

Maar liefst 15 kinderen namen deel aan die de eerste online kindernevendienst van de Protestantse gemeente Leidsche Rijn. “Het was even wennen om mekaar zo te zien en te spreken, maar vooral erg leuk en gezellig,” meldt de wekelijkse nieuwsbrief Hoefmail over de primeur.

Ook voor komende zondag (29 maart) staat een online kindernevendienst gepland, voorafgaand aan de online kerkdienst. Deelname is na aanmelding via mail.

Paasspel voor tieners.

Jongere tieners van de Protestantse gemeente Leidsche Rijn kunnen zich t/m 5 april aanmelden voor een Paasspel, met het thema ‘Wees niet bang’. Het spel bestaat uit verschillende challenges, puzzels, creatieve en doe-opdrachten, waarmee men punten kan verdienen als ze binnen de tijd worden opgelost of uitgevoerd.

foto: Rodion Kutsaer op unsplash.com

Gerelateerde verhalen

Meer

ViaVeertig – Een tijd om in te keren

De Veertigdagentijd is een tijd van inkeer, van verstilling en bezinning, van soberheid en concentratie. Een tijd om daar de tijd voor te nemen, een tijd om plaats te maken, om het een aan de kant te schuiven en zo ruimte te creëren voor het ander. In de Jacobikerk in...

Lees meer

Blurring in de Kerk

Auteur: Iris Lammerts van Bueren - Foto: Ilaria Foresi . Wie mijn loopbaan langer volgt, weet dat ik ooit ben afgestudeerd op het fenomeen 'blurring' in de context van de voedselsector. Ik onderzocht het vervagen van grenzen in ambacht, verdienmodellen en outlets...

Lees meer

Incarnatie

Auteur: Len Borgdorff . Met ruim dertig mensen verbonden aan verschillende  protestantse Utrechtse kerken bezochten we ter lering, bezieling en ook voor ons eigen vermaak een aantal kerken en woordvoerders daarvan in Londen. Zondagochtend waren we in een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons