24 jul 2019 | Leven

Ogen – Blik : tentoonstelling foto’s dak- en thuislozen

Geschreven door Marieke van Willigen

Tot en met 14 september: fototentoonstelling dak- en thuislozen, in de Doopsgezinde kerk Oudegracht 270, gratis toegang. Open vanaf 12:00 uur.

Fotograaf Ruud Spaargaren (1949) is zijn leven lang gefascineerd door “ogen”, door de onbevangen blik van mensen. Als fotograaf probeert hij deze ogenblikken te vangen met zijn lens. Daarbij voelt hij zich vooral aangetrokken tot mensen ‘aan de zijlijn’. Als vrijwilliger bij Herstart (dagopvang in Utrecht) ontmoet hij de dak- en thuislozen. Spaargaren raakt door hen geboeid. Hoe langer hoe meer krijgt hij respect voor daklozen, voor hun moed en creativiteit om zo te kunnen (over)leven. Ruud wil deze mensen een gezicht geven. Ze maken deel uit van onze samenleving en mogen gezien worden.

Het verhaal dat hij wil vertellen is kort en bondig: ‘Kijk mij aan en heb één ogen-blik”.  Meer niet.

Ruud heeft zijn portretten van dak- en thuislozen onlangs tentoongesteld in de Doopsgezinde kerk in Utrecht. In het voorjaar van 2020 wil hij met de foto’s in de openbare ruimte van Utrecht verder naar buiten treden.

Meer over de portretten in het magazine Pup dat uit komt in september.

 

ps: like PUP op facebook en blijf op de hoogte! 

Gerelateerde verhalen

Meer

Struikelstenen

Onlangs werd ik benaderd door het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) of ik informatie had over de familie Falk in Gouda. Er waren herdenkingsstenen (‘Stolpersteine’) geplaatst in de straat waar zij woonden. De joodse familie was tijdens WO-II afgevoerd naar...

Lees meer

Het beloofde land

Onlangs was ik in San Diego in het zuidwesten van de VS, vlakbij Mexico. Voor veel Mexicanen is Amerika het beloofde land. Legaal of illegaal: iedereen wil naar dit land van melk en honing. Maar eenmaal aangekomen in deze wereldstad, is het moeilijk om een fatsoenlijk...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons