16 apr 2019 | Column, Nieuws

Notre Dame – de kerk krijg je er niet onder

Geschreven door Marieke van Willigen

Kun je een stad condoleren met de brand van een kerkgebouw? Wat een verschrikking gister, de brand in de Notre Dame, al 900 jaar het gezicht van Parijs. Meer nog dan de Eiffeltoren. Maar hij staat er nog, zag ik vanochtend op het nieuws. De oude kolos is niet helemaal verwoest.

Door Marieke van Willigen

Ik ben een Parijsfan. Elk jaar ga ik er minimaal één keer naar toe, als korte escape uit Utrecht. Vaste prik is ook de Notre Dame, om daar een tijdje te zitten en stil te worden.  Op een tijdstip dat er nog weinig toeristen zijn en in een hoek waar ze niet komen, achterin zit (zat?) een onbekende nis. Tenslotte brandde ik er een kaars voor iemand. Daarna de Marais in.

Het is een donkere, mysterieuze kerk.  Er hangen (of moet ik nu zeggen ‘hingen’?) bepaalde vibes. Ik ben ervan overtuigd dat er een energie in oude kerkgebouwen hangt.  Ik heb dat ook hier, in de Nicolaikerk.  “Als je maar niet voor het gebouw naar de kerk komt,” zei de dominee eens bezorgd, toen ik dat vertelde. Ik heb er niet op gereageerd, want het idee dat we in een houten bijgebouwtje in Leidse Rijn zouden kerken, leek me een schrikbeeld. Hoe is dat nu voor de kerkgangers van de Notre Dame?

Zouden de Utrechters zich ook zo onthutst hebben gevoeld toen het middenschip van de Domkerk instortte, in 1674?  Het voelt bijna bespottelijk om dat te zeggen.  Alsof je op een begrafenis tegen iemand zegt “dat je het ook zo erg vond dat je cavia dood ging, vroeger.”  Vergeleken met de Notre Dame zijn wij met onze Domkerk kleine krabbelaars. De Notre Dame staat aan de absolute top van oude kerken, meer nog dan de Sint Pieter in Rome.  Dat de Notre Dame in de brand kan vliegen, komt niet in je hoofd op.

Het was een verschrikkelijke aanblik gister, om de vlammen uit de Notre Dame te zien slaan. De hele wereld moest toezien hoe een iconisch gebouw langzaam afbrandde.  Zou het prachtige raam bewaard zijn gebleven?  Ik kan het me bijna niet voorstellen. Het is vast niet tegen de hitte bestand geweest.

Het is niet de eerste keer dat de Notre Dame schade kreeg. In 1548 hebben de Hugenoten er al eens flink huis gehouden, in 1793 werd de Kathedraal tijdens de Franse Revolutie geplunderd. Ook in de Tweede Wereldoorlog leed de kerk ernstige schade.  De Fransen zijn vast van plan de kerk weer weder op te bouwen.  Een hardnekkige volhouder, de Notre Dame. Dat is het goede nieuws, de kerk krijg je er niet onder.

Ik ben vandaag een beetje verdrietig, niet om een mens maar om immense schade aan een gebouw. Een iconisch gebouw, fier aan de Seine, gebruikt  door mensen die naar God zoeken, al bijna 900 jaar.

p.s. Like ons op facebook!

 

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons