Frambozentaart

In onze protestantse cultuur betekent ‘viering’ meestal een min of meer plechtige samenkomst in een kerkgebouw, waar we stemmige liederen zingen. Dat is goed, om onze geest en harten op onze God te richten, maar vieren in de kerk lijkt vaak niet op een feest. Bij een feest hoort taart, muziek, slingers en vrolijkheid. We hebben veel te vieren, dankzij onze Schepper, dus laten we taarten bakken en feest vieren wanneer er ook maar een gelegenheid voor is! 

 

Tekst: Wieke de Vries

 

Ingrediënten

125 g zachte roomboter, in blokjes 

160 g witte basterdsuiker 

250 g bloem, gezeefd 

2 eierdooiers

3 el frambozenjam

1 bakje mascarpone (250 g)

150 ml vanillevla

1 zakje vanillesuiker

1/8 liter slagroom

225 g verse frambozen

 

Materialen

plasticfolie

bakpapier

lage taartvorm of springvorm (doorsnede 28 cm)

steunvulling (bijv. gedroogde peulvruchten) 

 

Bereiding

  1. Roer in een kom boter en 125 g suiker tot een glad mengsel. Dat kan met een mixer, keukenmachine, of met de hand. 
  2. Meng de bloem erdoor en wrijf met de vingertoppen tot kruimelig deeg.
  3. Voeg de eidooiers toe en 1 el koud water en kneed snel tot een deeg. 
  4. Vorm een bal van het deeg, verpak in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. 
  5. Doe de mascarpone in een kom en roer het lekker los. 
  6. Meng de vanillevla, vanillesuiker en de resterende basterdsuiker erdoor. 
  7. Klop de slagroom met 1/2 el suiker stijf. 
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de vorm in. 
  9. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap die iets groter is dan de taartbodem, zodat je een mooie opstaande rand kunt vormen. 
  10. Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Leg er een vel bakpapier op, en daarbovenop de steunvulling. 
  11. Bak de taart 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder dan de steunvulling en het  bakpapier en bak nog 10 minuten tot de bodem goudbruin is.
  12. Laat de taartbodem afkoelen op een rooster. 
  13. Bestrijk de taartbodem met de frambozenjam. 
  14. Vul de bodem met de mascarponevanilleroom.
  15. Versier de taart met de frambozen en toefjes slagroom. 

 

Nieuwekerker Wieke de Vries is eigenaar van cateringbedrijf Rosamundas www.rosamundas.nl