13 mrt 2020 | Nieuws

Kerken in maart dicht vanwege Corona. Gemeenteleden zijn geschokt.

Geschreven door Marieke van Willigen

De Protestantse kerken in Utrecht zullen dicht zijn de rest van deze maand. Dit volgens de richtlijnen van de overheid en volgens het advies van de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU) die een schrijven deed uitgaan naar alle kerkenraden. 

door Marieke van Willigen

De Utrechtse Protestantse kerken volgen de landelijke richtlijnen, maar reageren geschokt. “Drie weken is een lange periode” zegt Marlies Kunst (30), Jacobikerkganger en projectcoördinator Via Jacobi . Ze zal de kerk missen zegt ze, hoewel ze de beslissing begrijpt. Een ander Utrechts gemeentelid (naam bekend bij redactie) associeert de situatie met het einde der tijden.

Veel kerken lossen het kerkdiensthiaat op met internetdiensten. Ook de Nicolaikerk gaat dit doen. Dominee Dirk Neven is de voorganger van de dienst komende zondag. Hij is verward door de situatie, zegt hij, en met hem vele gemeenteleden. “Door het coronavirus zijn mensen bang elkaar aan te raken,” betoogt hij, “en dat staat eigenlijk haaks op ons geloof. Jezus doet niet anders dan zich aan laten raken door mensen en hij raakt ook zelf mensen aan. Dat zet me aan het denken. Wat is er op dit moment écht aan de hand? ”

De Nicolaikerk zal zondag de dienst opnemen met een preek, een klein zangkoortje en muziek. De dienst zal af te luisteren zijn via kerkomroep.nl. Iedere kerk voert zijn eigen beleid. Zo ook de Nicolaikerk. Neven:“We hebben nog besproken of we dan iedereen onder de vijftig wel op zouden roepen voor de dienst, en iedereen die ouder was niet. Maar dat gaan we zo niet doen.” Hij vertelt dat dat een principiële keuze is. “We zijn één kerk, één gemeenschap. We gaan geen onderscheid maken tussen vitaal en minder vitaal. Wij zijn samen.”

Dominee Dirk Neven zal dit weekend de preek doen die hij zondag zal doen, want die had hij al af.  Maar de komende weken wil hij preken met thematiek rond het virus.  “En als ik de dan mensen kan bereiken met een camera voor mijn hoofd, dan doe ik dat. Als we maar bij elkaar blijven.”

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons