31 mrt 2019 | Evenementen, Leven

Kathedrale Klanken – Ongehoorde Polyfonie

Geschreven door Harry Veenstra

Concert Ensemble Hermes in de Gertrudiskathedraal
Zondagmiddag 7 april

“Kathedrale Klanken – Ongehoorde Polyfonie, uit de 16de eeuw én van nu”
Ongehoorde Polyfonie uit de 16de eeuw
Ensemble Hermes brengt een programma met polyfonie uit de 16e eeuw, gecombineerd met de daarop geïnspireerde 20ste-eeuwse muziek van Maurice Pirenne. De kathedrale basiliek van Sint Jan in Den Bosch was tijdens de 16de eeuw een internationale hotspot voor de polyfonie. De beroemde koorboeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap getuigen nog daarvan. Daarin wordt de Missa ‘In Te Domine speravi’ van Gheerkin de Hondt bewaard, maar deze is sinds die tijd niet meer gezongen. Ensemble Hermes brengt de muziek van de Nederlandse meester na 450 jaar voor het eerst weer tot leven, première van deze ongehoorde koormuziek.
Naast deze mis worden motetten uitgevoerd van Pirenne, Clemens non Papa en Jean Mouton.

Maurice Pirenne: polyfonie van nu
Het Ensemble Hermes zingt vooral oude muziek maar is niet eenkennig. Ook muziek van componisten die zich verwant voelen met de polyfone traditie, wil Hermes onder de aandacht brengen. Maurice Pirenne, organist, componist en jarenlang rector cantus van de Sint Jan, behoort daar zeker toe. Hij beheerste de oude stijl tot in de puntjes, getuige zijn vroege motetten uit Rome. Voor zijn eigentijdse werken maakte hij echter ook graag gebruik van polyfone technieken. Hermes zingt motetten van hem in beide stijlen.

Het Ensemble Hermes is een projectensemble van ervaren zangers onder leiding van Jeroen Spitteler. Specialiteit van het ensemble is het op authentieke wijze uitvoeren van polyfone 16de-eeuwse muziek. Hermes zingt uit de oorspronkelijke bronnen, de originele handschriften en eerste drukken. De kostbare boeken staan tijdens het concert op een speciaal voor dit ensemble ontworpen standaard waar de zangers zich omheen opstellen.

Het concert op zondag 7 april is gratis toegankelijk. Iedereen van harte welkom.
Aanvang om 16:00 uur. De kerk is open vanaf 15:30 uur.

Gerelateerde verhalen

Meer

Heilige Nachten retraite

Van 25 december tot 6 januari 2024 kun je meedoen met de retraite-thuis voor de Heilige Nachten. Een inspiratieprogramma voor de kerstvakantie, met verhalen, meditaties, bezinningsvragen, rituelen voor deze beladen dagen tussen het oude en het nieuwe jaar. “Wat een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons