4 nov 2019 | Nieuws

Inzamelactie winterjassen

Geschreven door Harry Veenstra

Inzamelactie winterjassen voor dak- en thuislozen in de maand van Sint Maarten

Veel dak- en thuislozen hebben geen (goede) warme jas voor de wintermaanden. De ChristenUnie, afdeling Utrecht, organiseert daarom met kerken in de gemeente een inzamelactie voor winterjassen. De actie start in het weekend voor Sint Maarten, de heilige die de helft van zijn mantel aan een ander gaf die hem goed kon gebruiken.

Nooit eerder zijn er zoveel dak- en thuislozen in Utrecht geweest. Juist daarom is het dit jaar belangrijk om warme kleding – en in het bijzonder zijn jassen schaars – in te zamelen. Onlangs stuurde wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) over de ernst van de ontstane situatie een brandbrief naar het kabinet. “De situatie in de stad is nijpend. We doen onze uiterste best om iedereen op te vangen, maar de situatie kan niet zo blijven”, zegt ook Rachel Streefland, fractievoorzitter van de ChristenUnie Utrecht.

Het inzamelen van de winterjassen door de kerken gebeurt in de maand november. Het startmoment is op 8 november, tijdens de viering ‘Mantel van Sint Maarten‘ die kerken in de Domkerk houden. Daar kunnen al jassen worden ingeleverd. Na het weekend kunnen de jassen op meerdere locaties in de stad worden gebracht. Verschillende kerken laten op 10 november de oproep voor jassen in de ochtenddienst horen.

Ageeth Weelink van het Leger des Heils hoopt dat heel veel kerken meedoen aan de stadsbrede actie en onderstreept dat de behoefte zeer groot is. “Op zoveel plekken worden jassen gevraagd. Wat is het fijn als we onze stadsgenoten een beetje warmte kunnen geven.” In het weekend van 23 november – als de ChristenUnie haar partijcongres in de Utrechtse Jaarbeurs heeft – worden de jassen overgedragen aan het Leger des Heils. Zij verspreiden ze op verschillende locaties in de stad; locaties waar het Leger en andere organisaties opvang bieden.

De actie van de ChristenUnie helpt ook de jaarlijkse actie van het Straatpastoraat Utrecht. Elke december is er een cadeaumarkt in de Jacobikerk voor mensen die dak- of thuisloos zijn. Wieke de Wolff: “Het is dan mogelijk om warme winterkleding uit te zoeken. Daarnaast zijn er agenda’s en verzorgingsproducten te verkrijgen.”

Wij willen als kerk meedoen, hoe kan ik dit verder concreet maken?

Wilt u de actie ook bij uw kerk onder de aandacht brengen? Meedoen als kerk kan door een korte e-mail te sturen naar bestuur@utrecht.christenunie.nl, aan te geven van welke kerk u bent en hoe u mee wilt doen. We sturen u zo snel mogelijk toe wat u nodig heeft.

Het is goed om te weten dat het kan zijn dat via verschillende kanalen meerdere mensen van één kerk benaderd kunnen worden. We raden aan om het initiatief met de diaconie af te stemmen.

Gerelateerde verhalen

Meer

Zorgen over strafbaarstelling

Illegaliteit strafbaar stellen? Naar aanleiding van de plannen van het nieuwe kabinet maakt de Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, zich grote zorgen. Beste lezer, Ook wij, als Diaconie Protestantse Kerk Utrecht, maken ons grote...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons