De MISEREOR-Hongerdoek ‘Wie viele Brote habt ihr?’ van Ejti Stih ©MISEREOR

27 feb 2019 | Leven

Hongeren naar gerechtigheid

Geschreven door Bram Schriever

In de komende vastentijd, van donderdag 7 maart tot en met Goede Vrijdag 19 april 2019, zijn in de Domkerk in Utrecht zogenoemde ‘hongerdoeken’ te zien, een eeuwenoude kunstvorm met grote zeggingskracht. Op de moderne hongerdoeken houden kunstenaars uit de hele wereld de toeschouwer een spiegel voor: hoe staan wij in deze wereld? Hoe solidair zijn wij met anderen? Hun soms confronterende kunst draagt bij aan hoop op verandering ten goede!

Het gebruik van hongerdoeken stamt uit de Middeleeuwen. Tijdens de vastentijd (veertig dagen voor Pasen) hingen doeken in de kerken om het altaar aan het zicht te onttrekken. Op de doeken stonden Bijbelverhalen afgebeeld. Vanwege de vastentijd en het daarmee gepaard gaande hongergevoel, werden ze ‘hongerdoeken’ genoemd.

De Duitse missieorganisatie Misereor heeft de oude traditie van de hongerdoeken nieuw leven ingeblazen: moderne kunstenaars maken geëngageerde hongerdoeken, waarin ze hedendaagse vragen opwerpen en de toeschouwer vragen stelling te nemen. Tot de schilders van de moderne hongerdoeken behoren gerenommeerde kunstenaars als de Indiase Jyoti Sahi, de Argentijnse Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel, maar ook bewoners van het Peruaanse dorp Santiago de Pupuja en vanwege drugssmokkel geïnterneerde Latijns-Amerikaanse vrouwen. De katholieke ontwikkelingsorganisatie Vastenactie brengt in Nederland de hongerdoeken onder de aandacht.

afbeelding: De MISEREOR-Hongerdoek ‘Wie viele Brote habt ihr?’ van Ejti Stih ©MISEREOR

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Heksen

Langs de route van de Sint Maarten Parade sta ik naast een jochie van een jaar of zes. Vanaf het moment dat hij me een winegum uit zijn snoeptrommel aanbiedt, zijn we dikke vrienden en wijzen we elkaar op allerhande fraais in de schier eindeloze stoet. Na de zoveelste...

Lees meer

Moeder

Ik interview een eeuweling. Ze is 102 en woont in Zuylenstede. “Gezellig, kom binnen,” zegt ze. Er bungelen tasjes en een mascotte aan haar rollator. Haar moeder, vertelt ze, is op haar 24’ste overleden aan de vliegende tering, zelf was ze vier.  “Ze werd steeds...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons