De MISEREOR-Hongerdoek ‘Wie viele Brote habt ihr?’ van Ejti Stih ©MISEREOR

27 feb 2019 | Leven

Hongeren naar gerechtigheid

Geschreven door Bram Schriever

In de komende vastentijd, van donderdag 7 maart tot en met Goede Vrijdag 19 april 2019, zijn in de Domkerk in Utrecht zogenoemde ‘hongerdoeken’ te zien, een eeuwenoude kunstvorm met grote zeggingskracht. Op de moderne hongerdoeken houden kunstenaars uit de hele wereld de toeschouwer een spiegel voor: hoe staan wij in deze wereld? Hoe solidair zijn wij met anderen? Hun soms confronterende kunst draagt bij aan hoop op verandering ten goede!

Het gebruik van hongerdoeken stamt uit de Middeleeuwen. Tijdens de vastentijd (veertig dagen voor Pasen) hingen doeken in de kerken om het altaar aan het zicht te onttrekken. Op de doeken stonden Bijbelverhalen afgebeeld. Vanwege de vastentijd en het daarmee gepaard gaande hongergevoel, werden ze ‘hongerdoeken’ genoemd.

De Duitse missieorganisatie Misereor heeft de oude traditie van de hongerdoeken nieuw leven ingeblazen: moderne kunstenaars maken geëngageerde hongerdoeken, waarin ze hedendaagse vragen opwerpen en de toeschouwer vragen stelling te nemen. Tot de schilders van de moderne hongerdoeken behoren gerenommeerde kunstenaars als de Indiase Jyoti Sahi, de Argentijnse Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel, maar ook bewoners van het Peruaanse dorp Santiago de Pupuja en vanwege drugssmokkel geïnterneerde Latijns-Amerikaanse vrouwen. De katholieke ontwikkelingsorganisatie Vastenactie brengt in Nederland de hongerdoeken onder de aandacht.

afbeelding: De MISEREOR-Hongerdoek ‘Wie viele Brote habt ihr?’ van Ejti Stih ©MISEREOR

Gerelateerde verhalen

Meer

Struikelstenen

Onlangs werd ik benaderd door het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) of ik informatie had over de familie Falk in Gouda. Er waren herdenkingsstenen (‘Stolpersteine’) geplaatst in de straat waar zij woonden. De joodse familie was tijdens WO-II afgevoerd naar...

Lees meer

Het beloofde land

Onlangs was ik in San Diego in het zuidwesten van de VS, vlakbij Mexico. Voor veel Mexicanen is Amerika het beloofde land. Legaal of illegaal: iedereen wil naar dit land van melk en honing. Maar eenmaal aangekomen in deze wereldstad, is het moeilijk om een fatsoenlijk...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons