11 mei 2019 | Evenementen

Haat en liefde in onze samenleving – Denken in de Driehoek

Geschreven door Harry Veenstra

Op woensdag 5 juni vindt in De Driehoek een lezingen- en discussieavond plaats over ‘Haat en woede’. Te gast zijn de religiewetenschappers Lucien van Liere en Joas Wagemakers. Zij gaan in op de relatie tussen haat, woede, geweld en religie. Verontwaardigd zijn we allemaal wel eens. Soms heeft dat louter betrekking op onszelf als individu, maar soms ook zijn we boos vanwege zoveel onrecht en ongelijkheid in de wereld. Is er zoiets als gerechtvaardigde woede? Wanneer slaat woede om naar haat? Hoe hangen woede en haat samen met geweld, en wat heeft dat (soms) te maken met religie? Denken in de Driehoek organiseert deze lezing in samenwerking met het Utrecht Religie Forum. Er is ruim gelegenheid om van gedachten te wisselen en vragen te stellen. De discussie wordt geleid door religiewetenschapper Nella van den Brandt.

Joas Wagemakers is islamoloog en als universitair hoofddocent werkzaam bij de afdeling Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op islamisme in het Midden-Oosten, waarover hij veelvuldig heeft gepubliceerd.
Lucien van Liere is religiewetenschapper en filosoof en werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar religie, geweld en identiteitsvorming.

Het Utrecht Religie Forum
is onderdeel van het departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Het URF is in 2016 opgericht om de kennis die aanwezig is binnen de vakgroepen Religiewetenschappen, en Islam en Arabisch, van de Universiteit Utrecht, te delen met een breed publiek. Het streven is om tegemoet te komen aan de maatschappelijke vraag naar meer diepgang en achtergrond in actuele discussies die spelen omtrent religie in onze samenleving. Het URF organiseert daarom regelmatig lezingen, debatavonden en boekpresentaties.
Denken in de Driehoek is een serie publiekslezingen met open discussie. Jaarlijks organiseert de bijzondere leerstoel oude katholieke kerkstructuren (Universiteit Utrecht) deze serie samen met de oud-katholieke Gertrudiskathedraal in de Utrechtse binnenstad. De onderwerpen liggen op het snijvlak van religie, cultuur en maatschappij.
De avonden staan open voor iedereen en worden gratis aangeboden in het zalencentrum In de Driehoek, pal naast de kathedraal aan het Willemsplantsoen.

Woensdag 5 juni
Aanvang: 20:00 uur (einde 21:30 uur).
Inloop en koffie/thee vanaf 19:30 uur.

Toegang vrij, aanmelden is niet nodig.
Zalencentrum ‘In de Driehoek’
Willemsplantsoen 1c, Utrecht (op loopafstand van Centraal Station)

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons