10 jan 2020 | Evenementen

Groener geloven, groener leven – 16 februari

Geschreven door Harry Veenstra

Twee boeiende bijeenkomsten

Tuindorpkerk en Pauluskerk organiseren samen twee  bijzondere bijeenkomsten met als thema ‘Groener geloven, groener leven’. Op zondag 16 februari om 15.00 uur komt de Utrechtse theologe Trees van Montfoort in de Pauluskerk praten over haar boek  ‘Groene theologie’,  dat in 2019 uitgeroepen is tot  ‘theologisch boek van het jaar’. En op  woensdag  11 maart komt Marjan Bosch om 20.00 uur in de Tuindorpkerk. Zij gaat, vanuit haar spiritualiteit  en praktische ervaring in op de praktijk van een meer duurzame manier van leven. De toegang is gratis. Later in het jaar volgt, samen met andere partners, nog een actief event.

Voor een breed publiek

Tuindorpkerk en Pauluskerk hebben inmiddels een traditie in het organiseren van bijeenkomsten voor een breed publiek die levensthema’s aan de orde stellen, zoals, bijvoorbeeld, euthanasie of dementie. De bijeenkomsten hebben een open karakter en gaan niet uit van een bepaalde leer of standpunt. Uiteraard is wel ruimte voor het christelijk perspectief/de christelijke traditie. Dit jaar is het thema ‘Groener geloven, groener leven’. Iedereen uit Tuindorp en wijde omgeving is welkom.

Waarom is er behoefte aan een theologisch geluid in het actuele thema duurzaamheid?

Trees van Montfoort: “In de milieubeweging bestaat het idee dat het geloof schuld heeft aan de uitbuiting van de aarde door de mens, doordat de mens vanaf de schepping opdracht heeft gekregen te ‘heersen’. Maar lees je Genesis goed, dan zie je dat God zijn Verbond sluit met àlle schepselen. Ik wil laten zien dat ‘rentmeesterschap’ in de zin van dominantie over de schepselen, niet bijbels is, maar geïntroduceerd is door de reformator Calvijn. De rationele mens kwam in zijn tijd centraal te staan, verheven boven andere wezens en de natuur.”

“Wanneer je oog hebt voor de plaats van de mens te midden van alle schepselen wordt theologie urgent voor de aarde èn relevant voor mensen uit de duurzaamheidsbeweging.  Als mensen de vraag stellen: ‘Hoe moet het verder met onze planeet?’ valt er vanuit het geloof echt iets over te zeggen, iets wat stimuleert.” [met dank aan Mirakel/Marjet de Jong]

De stap naar de praktijk

Bijna een maand later is de  ontmoeting met Marjan Bosch, creatief en praktisch theoloog. Marjan maakte deel uit van het milieuklooster Stoutenburg en is sinds augustus 2019 bewoner van een nieuwe groene leefgemeenschap, De Huijberg. Zij gaat in op een meer duurzame manier van Leven. Leidend thema voor Marjan is de verbinding tussen aarde en hemel. Marianne laat zich voeden vanuit diverse bronnen, waaronder Franciscus van Assisi en de Iona gemeenschap.

‘Groener geloven, groener leven’
‘Groene kijk op de bijbel’ – Trees van Montfoort, zondag 16 februari, 15.00 – 17.00 uur.
Inloop vanaf 14.30 uur. Pauluskerk, Willem de Zwijgerplantsoen 19, 3571 VJ Utrecht.

’40 groene stappen’ – Marjan Bosch, woensdag 11 maart, 20.00 – 22.00 uur.
Inloop vanaf 19.30 uur. Tuindorpkerk, Van Riellaan/Suringarlaan 1, 3571 WH Utrecht

Gerelateerde verhalen

Meer

Preek van de Leek (21 april, Nicolaïkerk)

Linda Nooitmeer verzorgt de eerste Preek van de Leek van 2024 in de Nicolaïkerk, op zondag 21 april om 17.00 uur. Nooitmeer is geboren in Suriname, woont sinds haar 16e in Nederland en studeerde bedrijfseconomie. Zij is onder meer voorzitter van het NiNsee:  het...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons