20 mrt 2023 | Nieuws, Uitgelicht

Gilde draagt jeugdklokken over aan gemeente op zaterdag 25 maart

Geschreven door Redactie

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) heeft in de afgelopen jaren twee nieuwe klokken gerealiseerd in de Buurtoren en deze worden op zaterdag 25 maart 2023 overgedragen aan de gemeente Utrecht. Het zijn jeugdklokken omdat vooral de groep jeugdluiders (10-16 jaar) heeft bijgedragen aan dit project. Ze zijn betrokken geweest bij de keuze voor de locatie, de vormgeving, de toonsoort, de namen van de klokken en de financiering van het project. De 60.000 euro voor dit project is bijeen gebracht door giften van particulieren en fondsen en financiële acties zoals pannenkoeken bakken en lege flessenacties.

Op volle sterkte

Met deze nieuwe luidklokken is het gelui van de Buurtoren weer op middeleeuwse sterkte gekomen. In de loop van de geschiedenis waren er klokken uit de toren verdwenen. Dat wordt nu weer goedgemaakt. De kerkklokken van de Buurtoren luiden elke zaterdagmiddag de zondag in en daarbij kunnen de luiders best wat variatie gebruiken. De naam van een van de klokken herinnert nog aan vroegere klokken: Poncianus & Agnes.

Koninklijk tintje

De naam van de andere klok is Catharina-Amalia, genoemd naar de Kroonprinses. De Koning en Koningin zelf hebben hier hun toestemming voor gegeven. Deze klok bevat behalve een opschrift ook het wapen van de prinses. Aan de andere kant wordt de klok gesierd met de namen van de jeudgluiders en symbolen die bij hun dagelijks leven passen, variërend van een voetbal tot een cello.

Wethouder Dennis de Vries van Vastgoed zal de klokken namens de gemeente in ontvangst nemen, maar niet nadat de jeugdluiders beide kloken zaterdagmorgen rond 10.45 uur hebben laten horen.

.

Bron: Persbericht d.d. 13 maart 2023, Utrechts Klokkenluiders Gilde

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Podcast over de klokken van Utrecht

Op 12 juli lanceert het Utrechts Klokkenluiders Gilde de nieuwe podcastserie 'Het geluid van Utrecht'. Het gilde, dat de Utrechtse klokken al 45 jaar luidt, wil het lustrum graag samen met de stad vieren. Deze zomer kan elke Utrechter op reis zijn thuisgeluid dus via...

Lees meer

VaarWel Uitvaartzang

Kan een mp3-bestand of een cd de fysieke gemeentezang vervangen? De groep VaarWel vindt van niet. Als bij een uitvaart extra zangondersteuning nodig is, komen leden van de groep naar een aula of kerk om te ondersteunen met zingen. Op 4 september oefenen zij samen...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons