28 dec 2019 | Evenementen

Gij zult niet afbeelden, 15 januari

Geschreven door Harry Veenstra

Denken in de Driekhoek, 15 januari, lezing met Margreet de Heer

Je mag tegenwoordig ook niets meer!

Vlees eten, foute grappen maken, onbezorgd happy zijn met de Hollandse cultuur: je mag in Nederland ook niets meer! Zien we nieuwe vormen van moreel bewustzijn of zelfs moralisme opkomen? Waarom juist over deze thema’s? Welke rol spelen kerken en religieuze organisaties in deze discussies?
De nieuwe reeks Denken in de Driehoek kijkt naar vijf vermeende nieuwe taboes: ongestoord consumeren, harde grappen maken, onze traditionele feesten vieren, voor je geloof uitkomen en een gewone witte man zijn. Denken in de Driehoek kijkt zo verder dan alle opwinding en polarisatie. De lezingen bieden ruimte om een stap terug te doen en te kijken wat er nu eigenlijk aan de hand is. Daarover gaan we met elkaar in gesprek. Want nieuwe uitdagingen ga je niet tegen elkaar aan, maar met elkaar.

Gij zult niet afbeelden

De New York Times heeft sinds dit jaar geen cartoons meer – “te gevoelig”. In Parijs werden stripmakers van het blad Charlie Hebdo doodgeschoten – ben je tegenwoordig als tekenaar je leven nog wel zeker?
Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer, ooit afgestudeerd als theoloog, laat haar licht schijnen over het wel en wee van humor en de grenzen daarvan. En het tweede gebod: Gij zult geen afbeeldingen maken. Hoe ga je daarmee om in een tijd die ook wel het Visuele Tijdperk wordt genoemd?

Margreet de Heer

Margreet de Heer groeide op in een domineesgezin, ging theologie studeren maar werd daarna striptekenaar. Tussen 2007 en 2010 tekende ze maandelijks een filosofische stripreportage voor Trouw. Bekendheid verwierf zij met haar reeks educatieve ‘In Beeld’-boeken, waarin onderwerpen als filosofie, religie en wetenschap in stripvorm worden behandeld. In 2017 werd zij gekozen tot Stripmaker des Vaderlands.

Denken in de Driehoek op woensdag 15 januari 2020 om 20.00 uur in het Congres- en vergadercentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, op loopafstand van Utrecht Centraal. Zaal open en koffie vanaf 19.30 uur. De discussie wordt om 21:30 uur afgerond. Daarna is gelegenheid om na te praten en de sprekers te ontmoeten.

Toegang gratis. Aanmelden is niet nodig.
Facebook: DenkenInDeDriehoek
Email: DenkenInDeDriehoek@gmail.com
Algemene informatie: Telefoon: 030 2315018 (Bernd Wallet).

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons