4 mei 2019 | Evenementen

Gek van geluk

Geschreven door Harry Veenstra

Wat is geluk? Hoe ervaar je dat? Afgelopen zaterdag, 6 april 2019, gingen veel Utrechters op zoek naar de antwoorden op deze vragen tijdens het festival Gek van Geluk wat plaatsvond in de monumentale Jacobikerk.

Tijdens dit festival konden de bezoekers op zoek gaan naar de betekenis van geluk. De drijvende kracht achter dit festival is het nieuwe platform ViaJacobi. Het festival was het slotstuk van een reeks evenement die in het teken stonden van geluk. Op 6 februari waren Dirk de Wachter en Ruben van Zwieten bij het Jacobidebat dat het begin vormde van een zoektocht naar de zin van geluk.

Tijdens het plenaire programma van festival afgelopen zaterdag traden singer-songwriters Rogier Pelgrim, bekend van De beste Singer-Songwriter van Nederland, en Maarten van Veen op in de voorstelling Pelgrim en Reisgenoot, waarin de grote vragen van het leven niet geschuwd werden. Geluksprofessor Ad Bergsma nam de bezoekers mee in de wereld van het wetenschappelijk onderzoek over geluk. Wat is geluk? Hoe ervaar je dat? Tijdens twee workshoprondes konden de bezoekers kiezen uit diverse sessies, waaronder ‘geluk vinden in poëzie’ met Kila van der Starre (docent poëzieanalyse aan de Universiteit Utrecht en mede-auteru van het poëzie-doe-boek Woorden temmen), ‘geluk vinden in (pop)muziek’, waar popliefhebber en recensent Kees van den Berg aan de hand van nummers van Talk Talk, R.E.M en The Innocence Mission de deelnemers op een nieuwe manier naar muziek leerde luisteren. Taalkunstenaar de Droominee verzorgde zijn wordshop. In de workshop ‘gelukkig zijn met jezelf’ door trainer/coach en actrice Marcelle Arriëns werden de grenzen van zelfvertrouwen opgezocht. Bijzonder was ook de workshop ‘vierstemmig geluk’, waar in korte tijd een lied werd aangeleerd, en wat ook tijdens de afsluiting door alle gasten werd gezongen. Lekkere hapjes en drankjes zorgden ook van het geluk geproefd kon worden.

ViaJacobi wil Utrechters een plek bieden om elkaar te ontmoeten en samen na te deken over actuele thema’s. In de Jacobikerk komen veel pelgrims hun stempel halen op weg naar Santiago de Compostela. Vanuit deze pelgrimsmetafoor werkt ViaJacobi met trajecten die samen een pelgrimage vormen langs diverse onderwerpen. Er zijn alweer plannen voor een vervolg op het eerste traject, dus over een aantal maanden is er wederom een inspirerend traject te volgen. Houdt de website in de gaten voor meer informatie!

Gerelateerde verhalen

Meer

Veertig dagen in de Tuin

De veertigdagentijd is een tijd van bezinning. We leven toe naar Pasen, het feest van hoop en een nieuw begin. Juist nu is het belangrijk hoop te bieden aan mensen die wat extra aandacht goed kunnen gebruiken. Mensen die aan de rand van de samenleving zijn terecht...

Lees meer

Ruimte voor kerken in Utrecht

Kerken vervullen een belangrijke rol in onze samenleving. Op woensdag 7 februari spreken we graag met je door over hoe jij die rol ziet en hoe dat de lokale politiek raakt. Denk bijvoorbeeld aan uitdagingen rondom huisvesting en subsidies. En breder, over de rol van...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons