23 mrt 2019 | Evenementen

‘Gegenstimme’ programma vol contrasten

Geschreven door Harry Veenstra

Op 30 maart a.s. geeft de Utrechtse Studenten Cantorij o.l.v. Fokko Oldenhuis een kleurrijk lustrumconcert in de Nicolaikerk, met het programma ‘Gegenstimme’.

‘Gegenstimme’ is een programma vol contrasten: het lijden tegenover het dromen, de oorlog tegenover de natuur. Enerzijds worden menselijke verschrikkingen uit het verleden en heden bezongen, en anderzijds klinkt er een tegenstem tegen de zinloosheid van oorlog en de puurheid van de natuur.

Componist Wim Dirriwachter componeerde, speciaal voor de Utrechtse Studenten Cantorij, de indrukwekkende koorcyclus ‘Gegenstimme’ op gedichten uit de bundel ‘Gegenlicht’ die de joodse dichter Paul Celan in de jaren na de Tweede Wereldoorlog schreef.

Daarnaast staat in het ‘Planctus Cygni’ van Gerard Beljon het onnoemelijke leed van bootvluchtelingen centraal. ‘I dream of peace’ van Libby Larsen is gebaseerd op gedichten van kinderen over de oorlog in voormalig Joegoslavië. Contrasterend aan de ellende klinkt een hoopvolle tegenstem: in ‘Voices of Nature’ van Schnittke wordt de puurheid van de natuur bezongen en ‘Dreams’ van Ludo Claesen laat ons horen dat dromen het leven waard maken te leven.

Voor de uitvoering van dit concert werkt de Utrechtse Studenten Cantorij samen met slagwerkster Tatiana Koleva en het AXES saxofoonkwartet onder leiding van Ties Mellema.

Datum: 30 maart 20:15 Nicolaïkerk, Utrecht
Toegang: € 15,50 regulier, € 9,50 student
Kaarten via www.uscantorij.nl

Gerelateerde verhalen

Meer

Festival Licht Geraakt

Kom vrijdagavond 21 juni naar een bijzonder festival in de Janskerk: Festival Licht Geraakt. Dompel jezelf onder in gloedvolle muziek. Laaf je aan lichtgevende poëzie. Warm je aan vurige verhalen tijdens de langste dag van het jaar.  In vroeger dagen werden Midzomer...

Lees meer

Wake voor vrede en recht

Op 9 juni om 16.00 uur wordt in de Nicolaïkerk een ‘Wake voor vrede en recht’ gehouden met gebeden, indringende verhalen uit oorlogsgebieden, (Taizé) liederen, licht en stilte. Wees welkom om in de kring mee te zingen en te bidden voor de nood in conflictgebieden, om...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons