23 mrt 2019 | Evenementen

‘Gegenstimme’ programma vol contrasten

Geschreven door Harry Veenstra

Op 30 maart a.s. geeft de Utrechtse Studenten Cantorij o.l.v. Fokko Oldenhuis een kleurrijk lustrumconcert in de Nicolaikerk, met het programma ‘Gegenstimme’.

‘Gegenstimme’ is een programma vol contrasten: het lijden tegenover het dromen, de oorlog tegenover de natuur. Enerzijds worden menselijke verschrikkingen uit het verleden en heden bezongen, en anderzijds klinkt er een tegenstem tegen de zinloosheid van oorlog en de puurheid van de natuur.

Componist Wim Dirriwachter componeerde, speciaal voor de Utrechtse Studenten Cantorij, de indrukwekkende koorcyclus ‘Gegenstimme’ op gedichten uit de bundel ‘Gegenlicht’ die de joodse dichter Paul Celan in de jaren na de Tweede Wereldoorlog schreef.

Daarnaast staat in het ‘Planctus Cygni’ van Gerard Beljon het onnoemelijke leed van bootvluchtelingen centraal. ‘I dream of peace’ van Libby Larsen is gebaseerd op gedichten van kinderen over de oorlog in voormalig Joegoslavië. Contrasterend aan de ellende klinkt een hoopvolle tegenstem: in ‘Voices of Nature’ van Schnittke wordt de puurheid van de natuur bezongen en ‘Dreams’ van Ludo Claesen laat ons horen dat dromen het leven waard maken te leven.

Voor de uitvoering van dit concert werkt de Utrechtse Studenten Cantorij samen met slagwerkster Tatiana Koleva en het AXES saxofoonkwartet onder leiding van Ties Mellema.

Datum: 30 maart 20:15 Nicolaïkerk, Utrecht
Toegang: € 15,50 regulier, € 9,50 student
Kaarten via www.uscantorij.nl

Gerelateerde verhalen

Meer

Veertig dagen in de Tuin

De veertigdagentijd is een tijd van bezinning. We leven toe naar Pasen, het feest van hoop en een nieuw begin. Juist nu is het belangrijk hoop te bieden aan mensen die wat extra aandacht goed kunnen gebruiken. Mensen die aan de rand van de samenleving zijn terecht...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons