6 dec 2022 | Pupjes, Tentoonstelling

Expositie ‘Watch/Witness’ in de Jacobikerk

Geschreven door Redactie

van 1 t/m 26 december 2022, op zaterdag- en zondagmiddagen van 12.00 tot 16.00 uur.

Beeldend kunstenaar Shaza Omran en fotograaf Teun Voeten sluiten aan in de rij van mensen die weten hoe vermoorde onschuld eruitziet of een verloren jeugd; een kindervoet die nooit meer zal lopen. Waar de beeldend kunstenaar verstilling toont in beeld, stelt de fotograaf scherp op het moment in de actie. Deze werken vragen van ons uit de dagelijkse veilige realiteit te stappen en onszelf te confronteren met onveiligheid, onrecht en pijn. Een opening om te verstillen of om juist in beweging te komen tegen leed en onrecht.

Getuige zijn.

Dit moet je zien. Niet in de eerste plaats omdat talent, vakmanschap of esthetiek je blik opeisen, maar om getuige te zijn. Om aan te sluiten in de rij van mensen die weet hoe vermoorde onschuld eruitziet of een verloren jeugd; een kindervoet die nooit meer zal lopen. Waar de beeldend kunstenaar verstilling toont in beeld, stelt de fotograaf scherp op het moment in de actie. Deze werken vragen van ons uit de dagelijkse veilige realiteit te stappen en onszelf te confronteren met onveiligheid, onrecht en pijn. Een opening om te verstillen of om juist in beweging te komen tegen leed en onrecht. 

Shaza Omran is beeldend kunstenaar. Ze is geboren in Syrië en studeerde aan de Damascus University of Fine Arts (MFA/BFA). Op dit moment woont en werkt ze in Nederland. Shaza’s werk wordt indringend beïnvloed door de grensoverschrijdende aard van de huidige oorlogssituatie in haar thuisland. Op figuratieve wijze verkent ze de verschillende elementen van de menselijke staat. Haar schilderijen zijn een artistiek onderzoek naar de verschillende aspecten van psycho-cultureel trauma. Ook thuis-zijn en de taal van het zorgen zijn thema’s die haar prikkelen. 

Teun Voeten is oorlogsfotograaf en antropoloog die afwisselend woont en werkt in Brussel en New York. Hij bracht de afgelopen 25 jaar vergeten oorlogen in beeld voor publicaties als Newsweek, Vanity Fair en UNHCR. Hij woonde maanden tussen de dakloze New Yorkers in een tunnel, legde hun leven vast en publiceerde hier een boek over. Inmiddels heeft hij zich toegelegd op de fotografie van hybride oorlogsvoering en (Mexicaanse) drugsoorlogen, waar hij een dissertatie over schreef in 2021. Teun werkt analoog en drukt zijn foto’s zelf af op bariet.

De expositie is tot 26 december te zien, op zaterdag- en zondagmiddagen van 12.00 tot 16.00 uur. Meer informatie op viajacobi.nl

.

Foto door Nur Alamin op unsplash.com

Gerelateerde verhalen

Meer

Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons