Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Utrechts Vocaal Ensemble

september 26 @ 15:30 - 16:30

Vocale Odyssee.

Hoe houd je de koorklank op peil met repetities via de Zoom?  En wat ga je dan zingen, als er weer een concert mogelijk is? Voor het Utrechts Vocaal Ensemble (UVE) was dit nogal een zoektocht, net als voor alle koren in Nederland.

We brengen een programma met muziek die past bij een periode van afzondering. Zo stuitte dirigent Jeroen Spitteler op een tekst van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke (1875-1926) die moeiteloos van toepassing is op een situatie van afgedwongen rust, stilte. ‘’Wenn es nun einmal so ganz stille wäre..’’. Zijn compositie op deze tekst, geschreven voor het UVE, hoort u tijdens ons concert in première.

Daarnaast klinken delen uit een mis van Claudio Monteverdi uit 1650. U hoort hoe de componist speelt en experimenteert. Zo hoort u af en toe een soort dansje, een driekwartsmaat. Dat is gebaseerd op de passacaglia. Iets nieuws, in die tijd, de overgang van de polyfonie naar de vroege barok.

Van Heinrich Schütz, een tijdgenoot van Monteverdi, zingen we het Magnificat, de lofzang van Maria, met de Duitse tekst: ‘Meine Seele’,  ‘’Mijn ziel verheft de Heer.”

Van een van de vaste onderdelen van de mis, het Kyrië, zingen we ook de versie van Urmas Sisask, een hedendaagse Estse componist (geboren in 1960). Het meeste van zijn werk is religieus, maar wat het bijzonder maakt is dat hij zijn inspiratie uit de sterrenhemel haalde, om precies te zijn het planetenstelsel waarvan de aarde deel uitmaakt. Een meester van de diversiteit, zou je dus kunnen zeggen. Ook van Sisask zingen we een lofzang, met als tekst: Deo gratias. Beide stukken komen uit een verzameling van 24 hymnes voor gemengd koor. En hoe exotisch zijn manier van werken ook mag klinken, zijn muziek klinkt vertrouwd, mede dankzij de elementen van klassieke westerse muziek die hij verwerkte, maar vooral door zijn intentie met deze stukken.

Ergens tussen Monteverdi en Spitteler zit Brahms. Een andere wereld, met modulaties en spannende harmonieën. Het UVE zingt twee stukken van hem, Waldesnacht en Darthula’s Grabesgezang. Darthula. Slaapt ze? Wordt ze ooit nog wakker? Ooit nog. Woorden die afgelopen jaar vaak geklonken hebben.

Veel minder bekend dan Monteverdi of Schütz is Lasse Thoresen, van wie we een loflied zingen, geïnspireerd door het Bahai-geloof: Einige die Herzen deiner Diener uit 1995.

En dan, vooruit, ook nog een zoetje. Dat mag niet ontbreken.

Vären, ‘de vorige lente’, van Edvard Grieg. Hij vertelt ons hoe prachtig de natuur dan is. Dat hebben velen van ons afgelopen tijd noodgedwongen ontdekt.

Wij hebben als koorzangers gemerkt hoeveel plezier het samen zingen ons geeft. We hopen dat u dat ook ervaart tijdens ons concert.

Toegang:  €15/ € 12 voor jongeren t/m 16 jaar, studenten, CJP- en U-pas-houders.

Kaartverkoop via de UVE website of aan de deur

.

.

Bron:  tuindorpkerk.nl

.

Gegevens

Datum:
september 26
Tijd:
15:30 - 16:30
Evenement Categorie:
Site:
https://tuindorpkerk.nl/evenement/concert-utrechts-vocaal-ensemble/

Locatie

Tuindorpkerk
Van Riellaan / hoek Suringarlaan
Utrecht, 3571 WH
Site:
https://www.tuindorpkerk.nl/

Organisator

Tuindorpkerkgemeente
E-mail:
https://www.tuindorpkerk.nl/contact
Site:
https://www.tuindorpkerk.nl/