Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Silence – op zoek naar de verstilling in muziek

maart 17 @ 20:15

Muziek van Carlo Gesualdo, Francis Poulenc, Ton de Leeuw, Olivier Messiaen en Gerard Beljon.

door Kamerkoor Next.

Welke betekenis heeft stilte in een tijd waarin alles in beweging lijkt te zijn? En welke functie heeft de stilte in muziek? In aanloop naar de paastijd, al eeuwenlang een periode van bezinning en reflectie, verkent Kamerkoor NEXT met Silence de relatie tussen muziek en stilte. Van de verstilde harmonieën van Olivier Messiaen tot de contemplatieve Cinq Hymnes van Ton de Leeuw: Apaise ton âme et contemple cette splendeur en silence – kalmeer de ziel en aanschouw deze pracht in stilte.

In dit a-capellaprogramma o.l.v. Fokko Oldenhuis figureren componisten die zich elk op hun eigen manier lieten inspireren door de stilte. Zo schreven Gesualdo en Poulenc hun motetten op teksten voor de Stille Week en bestaat Messiaens O sacrum convivium uit een verstilde verschuiving van harmonieën. Ton de Leeuw maakte voor zijn Cinq hymnes gebruik van teksten van Kabir, een 15e-eeuwse Indiase dichter, die oproept met meditatie en contemplatie het mystieke tastbaar te maken. Slotstuk van het programma is het indrukwekkende Te Deum / Min al Aqmaaq van Gerard Beljon, waarin hartverscheurende klaagzangen van Afghaanse vrouwen onder het regime van de Taliban botsen én vermengen met gregoriaanse melodieën en andere Westerse muziek.

Vrijdag 17 maart  –  Aanvang 20.15 uur  –  Pieterskerk, Pieterskerkhof 3, Utrecht (Binnentand)  –  Meer informatie op pieterskerkconcerten.nl

Gegevens

Datum:
maart 17
Tijd:
20:15
Evenement Categorie:
Site:
https://pieterskerkconcerten.nl/concerten/stille-lieder/

Locatie

Pieterskerk
Pieterskerkhof 3
Utrecht,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Stichting Pieterskerkconcerten
E-mail:
info@pieterskerkconcerten.nl
Bekijk de site van Organisator