Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Overweldigend – Leven met wat je niet in de hand hebt

maart 3 @ 14:30 - 17:00

Symposium naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Overweldigend. Leven met wat je niet in de hand hebt (Ten Have), door Frits de Lange. Georganiseerd door de Remonstrantse Gemeente Utrecht (Geertekerk) In samenwerking met uitgeverij Ten Have.

Sleutel tot nieuwe verhouding.

Klimaat Crisis, corona pandemie, oorlogsgeweld, eigen psychisch en lichamelijk leed, fricties en conflicten in persoonlijke kring: het zijn ervaringen die ons overweldigen en waar we mee moeten zien te dealen. Continu zijn we op zoek naar evenwicht en een manier om ermee om te gaan. Maar hoe doen we dat?
Het boek is bedoeld voor filosofische zinzoekers die een houding proberen te vinden tegenover het leven dat hen overspoelt en zich aan hun greep onttrekt (en dat is veel meer dan ooit, of: lijkt veel meer dan we ooit misschien dachten).

De Lange verweeft inzichten van grote denkers met persoonlijke ervaringen en beweert dat overweldiging zo slecht nog niet is: overweldigende ervaringen zijn juist de grond van ons bestaan. Dit besef biedt ons een sleutel tot een nieuwe, rijkere verhouding met de wereld om ons heen. Hoe gaan we om met dat wat groter en sterker is dan ons zelf? Moeten we stoïcijns onszelf beter leren beheersen en ons neerleggen bij wat ons overkomt? Of is een meer muzische levenshouding mogelijk, waarbij je probeert te ‘dansen’ met de dingen?
Sprekers.
  • Frits de Lange (hoogleraar Ethiek, PThU, emeritus)
  • Hans A. Alma (Hoogleraar Geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving, VU)
  • Stevo Akkerman (schrijver, journalist en columnist Trouw)
  • Christa W. Anbeek (hoogleraar Arminius Instituut & Remonstrants Seminarium, VU / Bijzonder hoogleraar Women and Care for the Future, RU)

Het gesprek wordt geleid door ds. Lense Lijzen, predikant Geertekerk. En er is muziek van MEEZ.

Vrijdag 3 maart  –  Aanvang 14.30 uur  –  Geertkerk, Geertekerkhof 23, Utrecht (Binnenstad)  –  Kaarten / aanmelden via ticketkantoor.nl  –  Meer informatie op remonstranten.nl

Gegevens

Datum:
maart 3
Tijd:
14:30 - 17:00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.remonstranten.nl/agenda/symposium-overweldigend-leven-met-wat-je-niet-in-de-hand-hebt/

Locatie

Geertekerk
Geertekerkhof 23
Utrecht, 3511 XC
+ Google Maps

Organisator

Remonstrantse Gemeente Utrecht
Bekijk de site van Organisator