Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Kijken door een andere bril – Eric Ottenheijm en Martijn Stoutjesdijk #2

december 8 @ 20:15 - 22:00

Tweede van twee leerhuisavonden in het Johannescentrum,

in de serie ‘Kijken door een andere bril’.

Voor wie:  voor gelovige en ongelovige zinzoekers, voor wie iets heeft of had met een geloofstraditie en voor wie daar wel eens op een andere manier mee wil kennismaken.

.

Eric Ottenheijm en Martijn Stoutjesdijk zijn beiden betrokken bij het Parabelonderzoeksproject van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Tilburg. Jezus onderrichte graag met gelijkenissen of parabels. Ook de rabbijnen deelden hun wijsheid bij voorkeur in de vorm van parabels. De rabbijnse literatuur heeft er honderden overgeleverd. Op deze avonden worden die parabels uit beide tradities zij-aan-zij besproken, waardoor ze niet alleen nieuwe inzichten opleveren over jodendom en christendom, maar ook op de unieke vertelvorm van deze parabels: ontleend aan het dagelijkse leven, maar met een verrassende, vaak actuele ‘twist’. Eric Ottenheijm zal op de eerste avond spreken over de wijze waarop ‘wijsheid ‘ vorm en inhoud krijgt in de parabels. Martijn Stoutjesdijk zal op de tweede avond vertellen over de slavernijparabels, het onderzoek waarop hij onlangs is gepromoveerd.

Eric Ottenheijm studeerde theologie en rabbinica in Amsterdam onder Rabbijn prof. Yehuda Aschkenasy en dr. Chana Safrai. Hij is Judaïcus en Bijbelwetenschapper aan de Universiteit Utrecht. Tevens is hij is projectleider van het Parabelproject.

Martijn Stoutjesdijk studeerde theologie, filosofie en internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en Leiden. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar slavernij in gelijkenissen “Not like the Rest of the Slaves”? Slavery Parables in Early Rabbinic and Early Christian Literature. Binnen het Parabelproject is hij verantwoordelijk voor de projectwebsite www.parabelproject.nl.

.

De drie avonden met Henk Bakker beginnen op woensdag 12 januari 2022.

Meer informatie op wp.johannescentrum.nl

.

Locatie en tijden:  De leerhuisavonden worden gehouden in het Johannescentrum, Moezeldreef 400, Utrecht-Overvecht, beginnen om 20.15 uur precies en eindigen om 22.00 uur. Halverwege de avond is er een pauze. De avonden hebben het karakter van een hoorcollege. De geldende coronaregels worden in acht genomen.

Kosten:  € 55 voor de hele serie of € 7,50 per avond / rekeningnummer: IBAN  NL 51 INGB 000 1763920 t.n.v. Leerhuis Johannescentrum Overvecht te Utrecht.

Inlichtingen en opgave bij:  Kees Wijnen / St. Eustatiusdreef 308 / 3564 GG Utrecht / 030-2624278 / e-mail: wijnenkees@gmail.com

.

‘Wie zichzelf geen grote vragen stelt leeft zomaar, omdat hij er nu eenmaal is. En volgens mij houdt geen mens dat een leven lang vol. Vroeg of laat zal iedereen willen weten of zijn bestaan zin heeft of niet.’ Nog steeds geeft dit citaat van de filosoof Jan Drost de overkoepelende thematiek van de leerhuisavonden goed weer. Niet dat er op ‘grote vragen’ eenduidig antwoorden te geven zijn. De bril waardoor we ernaar kijken, bepaalt onze blikrichting en kleurt ons denken, geloven en voelen. Dat geldt voor theologen, filosofen en kunstenaars, voor de traditie waaruit we willen leven. Vandaar: Kijken door een andere bril.

.

.

.

Gegevens

Datum:
december 8
Tijd:
20:15 - 22:00
Evenement Categorie:
Site:
https://wp.johannescentrum.nl/2021/08/25/leerhuisavonden-2021/

Locatie

Johannescentrum
Moezeldreef 400
Utrecht, 3561 GD

Organisator

Johannescentrumgemeente
Site:
http://wp.johannescentrum.nl/