Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bachcantate

maart 5 @ 19:30 - 20:30

Al een traditie sinds 1967, de uitvoering van een Bachcantate in de Utrechtse Geertekerk op de eerste zondag van de maand. Behalve in juli en augustus organiseren wij 10 weekenden per jaar een Bachcantateproject.

Jeremiade  –  De cantate ‘Schauet doch und sehet, ob irgend ein Schmerz sei’ (BWV 46) heeft nu niet bepaald een vrolijk thema: hij gaat over de verwoesting van Jeruzalem. De cantate verwijst naar een passage in het Nieuwe Testament waarin die verwoesting voorspeld wordt. Uiteindelijk zou de stad in 70 na Chr. inderdaad in de as gelegd worden door de Romeinse veldheer en latere keizer Titus. De tempel werd vernietigd en de bevolking afgevoerd of gedood: een traumatische gebeurtenis in de Joodse geschiedenis. Dat was niet voor het eerst en ook daar refereert de cantate aan: de tekst memoreert een passage uit het klaaglied van de profeet Jeremia over de eerdere verwoesting van de stad door de Babylonische koning Nebukadnezar in 587 voor Chr. In de muziek is al deze ellende terug te vinden in een klaaglijke sfeer en schurende harmonieën – waaraan gelukkig ook heel veel moois valt te ontdekken.

Inleider  –  De cantate wordt ingeleid door Jacqueline Broeyer-Bogers, voormalig PKN-predikant in de Wilhelminakerk te Utrecht en in De Morgenster te Hilversum. Hoewel Bach haar met de paplepel werd ingegoten, leerde ze zijn muziek pas echt op waarde schatten toen ze mee ging doen met Bachcantates Utrecht.

Zondag 5 maart  –  Aanvang 19.30 uur  –  Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht (Binnenstad)  –  Meer informatie op bachcantates-utrecht.nl

Gegevens

Datum:
maart 5
Tijd:
19:30 - 20:30
Evenement Categorie:
Site:
https://www.bachcantates-utrecht.nl/

Locatie

Geertekerk
Geertekerkhof 23
Utrecht, 3511 XC
+ Google Maps

Organisator

Bachcantates Utrecht
Bekijk de site van Organisator