Volgens de VN zijn op dit moment rond de honderdduizend Oekraïners op de vlucht voor de oorlog en naar schatting kan dit oplopen tot zo’n zeven miljoen.  De Protestantse Kerken hier in Utrecht gaan ondertussen verder met het regelen van opvang.  De eerste bedden staan klaar, en ook de eerste dagruimtes zijn geregeld.

Harmen van der Kolk, voorzitter van de Diaconie Protestantse Kerken Utrecht,  is een spin in het web als het gaat om het regelen van opvang voor gevluchte Oekraïners. Hij heeft een hotline met Gemeente Utrecht, die bij kerken en andere religieuze instellingen te rade ging wat er mogelijk was aan opvang en slaapadressen. Ondertussen krijgen de kerken support van diverse professionele vluchtelingenorganisaties. Een behoorlijk operatie. “Ik heb er een baan bij. Maar ik vind dit zo belangrijk dat ik dat niet erg vind.” aldus Van der Kolk.

De kerk heeft van oudsher een rol gespeeld in de opvang van vluchtelingen. Vorig jaar was de Singelkerk in Utrecht een toevluchtsoort voor verschillende mensen die huis en haard moesten verlaten. Ook dit keer openen de kerken hun deuren voor de aankomende stroom vluchtelingen. Harmen van der Kolk: “Ze moeten op adem kunnen komen.”

Meer info via   oekraine@diaconie-utrecht-helpt.nl