4 mrt 2022 | Leven

Eerste bedden en ruimtes voor gevluchte Oekraïners staan klaar.

Geschreven door Marieke van Willigen

Volgens de VN zijn op dit moment rond de honderdduizend Oekraïners op de vlucht voor de oorlog en naar schatting kan dit oplopen tot zo’n zeven miljoen.  De Protestantse Kerken hier in Utrecht gaan ondertussen verder met het regelen van opvang.  De eerste bedden staan klaar, en ook de eerste dagruimtes zijn geregeld.

Harmen van der Kolk, voorzitter van de Diaconie Protestantse Kerken Utrecht,  is een spin in het web als het gaat om het regelen van opvang voor gevluchte Oekraïners. Hij heeft een hotline met Gemeente Utrecht, die bij kerken en andere religieuze instellingen te rade ging wat er mogelijk was aan opvang en slaapadressen. Ondertussen krijgen de kerken support van diverse professionele vluchtelingenorganisaties. Een behoorlijk operatie. “Ik heb er een baan bij. Maar ik vind dit zo belangrijk dat ik dat niet erg vind.” aldus Van der Kolk.

De kerk heeft van oudsher een rol gespeeld in de opvang van vluchtelingen. Vorig jaar was de Singelkerk in Utrecht een toevluchtsoort voor verschillende mensen die huis en haard moesten verlaten. Ook dit keer openen de kerken hun deuren voor de aankomende stroom vluchtelingen. Harmen van der Kolk: “Ze moeten op adem kunnen komen.”

Meer info via   oekraine@diaconie-utrecht-helpt.nl

Gerelateerde verhalen

Meer

Struikelstenen

Onlangs werd ik benaderd door het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) of ik informatie had over de familie Falk in Gouda. Er waren herdenkingsstenen (‘Stolpersteine’) geplaatst in de straat waar zij woonden. De joodse familie was tijdens WO-II afgevoerd naar...

Lees meer

Het beloofde land

Onlangs was ik in San Diego in het zuidwesten van de VS, vlakbij Mexico. Voor veel Mexicanen is Amerika het beloofde land. Legaal of illegaal: iedereen wil naar dit land van melk en honing. Maar eenmaal aangekomen in deze wereldstad, is het moeilijk om een fatsoenlijk...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons