4 mrt 2022 | Leven

Eerste bedden en ruimtes voor gevluchte Oekraïners staan klaar.

Geschreven door Marieke van Willigen

Volgens de VN zijn op dit moment rond de honderdduizend Oekraïners op de vlucht voor de oorlog en naar schatting kan dit oplopen tot zo’n zeven miljoen.  De Protestantse Kerken hier in Utrecht gaan ondertussen verder met het regelen van opvang.  De eerste bedden staan klaar, en ook de eerste dagruimtes zijn geregeld.

Harmen van der Kolk, voorzitter van de Diaconie Protestantse Kerken Utrecht,  is een spin in het web als het gaat om het regelen van opvang voor gevluchte Oekraïners. Hij heeft een hotline met Gemeente Utrecht, die bij kerken en andere religieuze instellingen te rade ging wat er mogelijk was aan opvang en slaapadressen. Ondertussen krijgen de kerken support van diverse professionele vluchtelingenorganisaties. Een behoorlijk operatie. “Ik heb er een baan bij. Maar ik vind dit zo belangrijk dat ik dat niet erg vind.” aldus Van der Kolk.

De kerk heeft van oudsher een rol gespeeld in de opvang van vluchtelingen. Vorig jaar was de Singelkerk in Utrecht een toevluchtsoort voor verschillende mensen die huis en haard moesten verlaten. Ook dit keer openen de kerken hun deuren voor de aankomende stroom vluchtelingen. Harmen van der Kolk: “Ze moeten op adem kunnen komen.”

Meer info via   oekraine@diaconie-utrecht-helpt.nl

Diaconie Utrecht helpt

In opdracht van PGU

Gerelateerde verhalen

Meer

Heksen

Langs de route van de Sint Maarten Parade sta ik naast een jochie van een jaar of zes. Vanaf het moment dat hij me een winegum uit zijn snoeptrommel aanbiedt, zijn we dikke vrienden en wijzen we elkaar op allerhande fraais in de schier eindeloze stoet. Na de zoveelste...

Lees meer

Moeder

Ik interview een eeuweling. Ze is 102 en woont in Zuylenstede. “Gezellig, kom binnen,” zegt ze. Er bungelen tasjes en een mascotte aan haar rollator. Haar moeder, vertelt ze, is op haar 24’ste overleden aan de vliegende tering, zelf was ze vier.  “Ze werd steeds...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons