5 apr 2019 | Leven, Reportage

Een Cubaanse predikant in Nederland

Geschreven door Harry Veenstra

In het kader van de 40-dagentijd met als thema ‘Een nieuw begin’ toerde de Cubaanse predikant Alison Infante elf dagen door Nederland, op uitnodiging van Kerk in Actie. Van Vroomshoop tot Nieuwerkerk a/d IJssel en van Rouveen tot Best heeft hij presentaties mogen geven over de kerken in Cuba, zijn werk als predikant in Cárdenas en de vele diaconale activiteiten die de kerken daar ondernemen.

Met enthousiasme en betrokkenheid liet hij zien hoe de kerken, ondanks de economische en sociale crisis in Cuba, zich inzetten om zwakken en eenzamen te ondersteunen en te bemoedigen. De toekomst is onzeker en iedere dag ervaren de Cubanen als een nieuw begin.

Ds. Infante was zeer dankbaar voor de warme ontvangst en echte belangstelling van alle kerkelijke groepen en ZWO commissies. Hij schreef, na terugkeer in Cuba, dat hij veel mocht vertellen, maar ook veel heeft geleerd over het leven in Nederland. Geïnspireerd en vol met nieuwe ideeën gaat hij weer aan het werk in zijn kerk in Cárdenas.

Presentatie in Utrecht
Op maandag 4 maart was dominee Infante, op uitnodiging van de diaconie, te gast in de Domkerk. In het Domcafé gaf hij een boeiende presentatie van zijn werk als predikant in Cárdenas. Als dominee moet je in Cuba van vele markten thuis zijn betoogde hij. Uiteraard moet hij de zondagse eredienst voorbereiden en leiden, verschillende groepen begeleiden en pastorale bezoeken afleggen. Muziek is erg belangrijk in Cuba, ook in de kerken. Hij is muzikaal en ondersteunt de zang van de gemeente of het koor met zijn gitaar of met de bongo’s.

Maar hij moet ook toezien op het onderhoud van het gebouw, reparaties laten uitvoeren en op zoek gaan naar materialen zoals cement, hout of verf. Die materialen zijn al schaars in Cuba, maar na de tropische storm en een cycloon in Havanna heeft de overheid alle bouwmaterialen geclaimd voor reparaties en wederopbouw.

Zijn kerk bezit ook een auto, een oude Lada. De meeste mensen in Cárdenas leiden een sober tot armoedig bestaan en voor vervoer naar een ziekenhuis of een andere hulpinstanties wordt vaak een beroep gedaan op de dominee en zijn auto. Ook voor andere praktische diensten of voor steun wordt vaak een beroep op de predikant gedaan. Gelukkig hoeft hij niet alles alleen te doen, er zijn enkele actieve vrijwilligers en vooral de steun van zijn vrouw Sarahi, die ook theologie heeft gestudeerd, is onontbeerlijk.

Godsdienstvrijheid
Samen met het Christelijk Centrum voor Reflectie en Dialoog (CCRD) geeft de kerk in Cárdenas veel diaconale en sociale steun onder andere aan eenzame ouderen, sociaal zwakken of armen. Deze activiteiten zijn toegestaan sinds begin jaren ’90, toen er een wet op de godsdienstvrijheid kwam en het land zich in de grondwet niet meer definieerde als atheïstisch, maar als een leken staat. Met het wegvallen van de steun van de Sovjet-Unie kwam er ook een einde aan de atheïstische propaganda en de inperkingen van de kerken en de andere religies. Maar het betekende ook het einde van de economische steun uit het Oostblok.

Diaconale steun vanuit de kerken is hard nodig op Cuba en wordt nu ook door de overheid op prijs gesteld. Als oorzaken van de huidige economische crisis in Cuba wijst ds. Infante onder andere op de Amerikaanse boycot, die sinds 1962 (de rakettencrisis) nog steeds van kracht is, de crisis bij de laatste bondgenoot van Cuba, Venezuela, en de inefficiëntie van de economie en politiek in Cuba.

De Cubaanse kerken en haar leden hebben heel weinig financiële middelen – de salarissen zijn uitermate laag – maar dank zij de steun van zusterkerken in de VS, Canada en Nederland kunnen er toch allerlei diaconale en sociale projecten ondernomen worden. Met die materiële ondersteuning kan ook psychologische en spirituele hulp geboden worden, die evenzeer nodig is. Hiermee wordt de kerk in Cuba weer zichtbaar in de samenleving en daar gaat ook een missionaire uitstraling van uit, aldus Alison Infante. De banden tussen kerken wereldwijd zijn van groot belang om elkaar te kunnen ondersteunen, bemoedigen en inspireren.

Hans Spinder

Gerelateerde verhalen

Meer

Struikelstenen

Onlangs werd ik benaderd door het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) of ik informatie had over de familie Falk in Gouda. Er waren herdenkingsstenen (‘Stolpersteine’) geplaatst in de straat waar zij woonden. De joodse familie was tijdens WO-II afgevoerd naar...

Lees meer

Het beloofde land

Onlangs was ik in San Diego in het zuidwesten van de VS, vlakbij Mexico. Voor veel Mexicanen is Amerika het beloofde land. Legaal of illegaal: iedereen wil naar dit land van melk en honing. Maar eenmaal aangekomen in deze wereldstad, is het moeilijk om een fatsoenlijk...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons